PELAKON Puteri Sarah Liyana selesai memfailkan tuntutan cerai terhadap suaminya yang juga pengarah kontroversi, Syamsul Yusof di Mahkamah Syariah Kuala Lumpur, hari ini.

Puteri Sarah atau nama sebenarnya Puteri Sarah Liyana Megat Kamaruddin, 38, mengakui berasa lega setelah urusan memfailkan tuntutan cerai itu selesai.

“Alhamdulillah syukur akhirnya sudah selesai failkan tuntutan cerai.

“Saya rasa lega, satu beban yang telah dilepaskan sebelum pergi umrah dalam 10 hari lagi. Semoga ketika umrah nanti semuanya tenang-tenang sahaja,” katanya kepada URTV.

Puteri Sarah berkata demikian ketika ditemui pemberita di ruang legar mahkamah selepas urusan memfailkan tuntutan cerai selesai.

Malah, Puteri Sarah turut menyifatkan keputusan yang dilakukan hari ini merupakan jalan yang terbaik untuknya dan anak-anak.

“Alhamdulillah, saya boleh katakan telah jalankan tanggungjawab sebagai isteri sebelum ini dengan baik.

“Saya sudah berbincang dengan keluarga, saya bertahan dan telah berjumpa dengan ustaz dan ustazah untuk selesaikan isu ini, tetapi sama juga. Saya rasa, ini adalah keputusan terbaik untuk saya. Insya-Allah,” ujarnya.

Peguam yang mewakili Puteri Sarah, Datuk Akberdin Abdul Kadir turut memaklumkan bahawa mahkamah telah menetapkan tarikh sebutan pertama pada 7 Mac ini.

Tarikh yang ditetapkan itu menurut Puteri Sarah begitu signifikan kerana hampir dengan tarikh perkahwinan mereka.

Pelakon Puteri Sarah Liyana,38, (tengah) ketika hadir bagi memfailkan penceraian dengan suaminya, Syamsul Yusof di Mahkamah Syariah Kuala Lumpur,hari ini. GAMBAR: Warta Rakyat

“Saya lega. Kalau nak ikutkan, tahun ini genap sembilan tahun perkahwinan kami.

“Sebenarnya tarikh 7 Mac yang ditetapkan mahkamah adalah sangat signifikan kerana 8 Mac merupakan tarikh ulang tahun perkahwinan kami.

“Alhamdulillah, cukup sembilan tahun saya menjadi isteri kepada Syamsul. Nampaknya tiada rezeki,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Puteri Sarah turut menegaskan bahawa dia bukanlah seorang yang anti-poligami, namun bertindak menuntut penceraian setelah merasakan dirinya ditipu oleh suami.

“Sebenarnya poligami itu indah kalau seorang suami berlaku adil tapi sebab saya sudah ditipu dan (perkahwinan) itu tanpa izin, benda sudah pun terjadi. Jadi, saya rasa ini adalah jalan terbaik untuk saya,” katanya lagi.

Pelakon Puteri Sarah Liyana,38, (tengah) ketika hadir bagi memfailkan penceraian dengan suaminya, Syamsul Yusof di Mahkamah Syariah Kuala Lumpur,hari ini. GAMBAR: Warta Rakyat

Media sebelum ini melaporkan tuntutan cerai itu dibuat selepas krisis rumah tangga sejak empat tahun lalu tidak menemui jalan perdamaian. Selain enggan bermadu selepas Syamsul membuat pengakuan bernikah kali kedua dengan Ira Kazar di Thailand, baru-baru ini.

Puteri Sarah dan Syamsul mendirikan rumah tangga pada 8 Mac 2014 dan dikurniakan dua cahaya mata, Syaikul Islam, 5, dan Summayah, 3.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here