PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, program bantuan tunai kepada golongan isi rumah berpendapatan rendah (B40) di bawah Kementerian Kewangan dijenamakan semula sebagai Sumbangan Tunai Rahmah (STR).

Menurut beliau, program itu akan terus ditambah baik seiring pendekatan kerajaan pimpinannya menekankan pendekatan rahmah dalam membela nasib rakyat terutama golongan rentan dan mudah terjejas.

Untuk itu katanya, kerajaan memperkenalkan konsep ‘Payung Rahmah’ sebagai induk kepada inisiatif-inisiatif membantu golongan kurang berkemampuan dalam mendepani cabaran kos sara hidup.

Sehubungan dengan itu kata Perdana Menteri, STR Fasa 1 untuk golongan B40 diawalkan kepada bulan ini berbanding perancangan awal pada bulan Mac depan.

Menurut Perdana Menteri, ia bagi meringankan beban sara hidup rakyat.

“Pembayaran STR Fasa 1 kepada 8.7 juta golongan B40 bernilai RM1.67 bilion akan dikreditkan ke dalam akaun bank penerima berdaftar dalam pangkalan data STR secara berperingkat mulai esok, 17 Januari 2023.

“Pembayaran itu melibatkan empat juta kategori isi rumah yang menerima RM300; 1.2 juta warga emas tiada pasangan dan 3.5 juta golongan bujang yang masing-masing mendapat RM100,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut, Anwar berkata, penerima STR di kawasan pedalaman termasuk Sabah dan Sarawak yang mempunyai akaun bank atau tiada akaun bank akan turut menerima pembayaran tersebut pada tarikh sama.

Katanya, penerima STR yang tiada akaun bank juga boleh membuat penunaian di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) mulai esok.

“Semakan status pembayaran akan dibuka mulai esok dan maklumat lanjut berkaitan pembayaran ini boleh dirujuk soalan lazim (FAQ) di portal rasmi STR melalui pautan bantuantunai.hasil.gov.my,” katanya, lapor UtusanTV.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here