VETERAN DAP Lim Kit Siang menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim membuktikan janji memerangi rasuah dan menunjukkan keputusan dalam tempoh setahun melalui indeks persepsi rasuah (CPI).

Sedia maklum langkah itu terlalu lewat bagi Anwar untuk meningkatkan kedudukan CPI Malaysia, pada 2022, Lim berkata, perdana menteri tidak akan “mempunyai alasan” lagi sekiranya gagal menambah baik ranking negara tahun ini.

“Ini adalah perkara penting di mana Malaysia mengalami kemerosotan teruk selepas enam dekad, dengan Malaysia jatuh kedudukan separuh teratas dunia kepada menjadi negara terkebelakang di Asia,” katanya.

Lim merujuk kepada negara Asia seperti Indonesia, China dan India yang menambah baik ranking dalam CPI, manakala Malaysia semakin merudum, sejak akhir-akhir ini.

“Adakah Malaysia akan ketinggalan di belakang China, Indonesia dan India dalam CPI Transparency International menjelang 2030?” soalnya, lapor Free Malaysia Today.

Bekas Ahli Parlimen itu berkata, kenyataan Anwar tidak akan berkompromi dalam usaha melawan rasuah walaupun berdepan risiko kehilangan kedudukan menyakinkan.

“Pemukiman menteri minggu depan dan sidang Parlimen bulan depan sepatutnya membawa lebih berita bagaimana Anwar bercadang menamatkan kemerosotan negara dalam dasar anti-rasuah,” katanya.

Kedudukan global Malaysia dalam Indeks Transparency International menjunam lima anak tangga, pada 2021, selepas menunjukkan peningkatan kedudukan pasca PRU14.

Malaysia berada pada kedudukan 62 daripada 100 negara menurut laporan terbaharu – terendah sejak metodologi disemak semula, pada 2012. Pada 2020, negara berada pada kedudukan ke-57, berbanding ke-51, pada 2019.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here