guane

SETIAP kali tiba musim tengkujuh atau ‘musim hujan’, rakyat di negara ini biasanya menumpukan perhatian kepada negeri-negeri di Pantai Timur khususnya Terengganu dan Kelantan yang sering dilanda banjir.

Bagi orang luar, sebaik tiba musim hujan mereka akan berfikir banyak kali untuk datang di kedua-dua negeri ini, sekalipun mempunyai aktiviti atau urusan penting membabitkan keluarga dan juga tempat bekerja.

Memandangkan sejak dari dahulu banjir sangat sinonim dengan penduduk di Terengganu dan Kelantan, kebanyakan mereka yang tinggal di luar negeri ini sanggup menangguhkan semua urusan kerana khuatir akan terperangkap di tengah-tengah jalan dikelilingi air besar.

Bagaimanapun sejak tahun-tahun kebelakangan ini, banjir besar bukan lagi menjadi milik penduduk Pantai Timur, sebaliknya kejadian tersebut turut dirasai oleh masyarakat yang tinggal di Lembah Klang, Utara dan Selatan tanah air.

Jika tahun lalu penduduk di kawasan Lembah Klang seperti Selangor serta Utara seperti Kedah dan Perak, kini ia ‘berpindah’ pula ke kawasan Selatan tanahair, iaitu Johor.

Malah, di Malaysia Timur, iaitu Sabah dan Sarawak tidak ketinggalan berhadapan dengan kejadian banjir.

Penulis bersimpati dengan kejadian banjir yang berlaku di Terengganu baru-baru ini menyebabkan lebih 40,000 orang terpaksa berpindah ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS), sekali gus banyak aktiviti di negeri ini dilaporkan lumpuh.

Walaupun ia boleh dikatakan antara kejadian terburuk, namun belum menyamai kejadian bah merah pada tahun 1926 dan juga banjir pada tahun 1986.

Bagi penulis, istilah banjir besar selain dikaitkan dengan jumlah mangsa perpindahan, ia turut membabitkan taburan hujan lebat, banyak kawasan tenggelam, ombak besar, angin kencang serta dari segi paras atau kedalaman air itu sendiri sememangnya agak berbahaya.

Penulis memperkatakan perkara ini kerana pada setiap tahun kebelakangan ini ada pihak mendakwa banjir di Terengganu dilaporkan paling buruk.

Manakala tahun ini pula dikatakan kejadian paling buruk dalam tempoh tiga dekad lalu.

Begitu juga dengan musim tengkujuh yang dianggap paling teruk pernah melanda negeri ini.

Apabila penulis ajukan soalan ini kepada pakar maritim dan juga golongan nelayan, kebanyakan mereka meminta agar pihak-pihak tertentu usah terlalu cepat membuat kenyataan tanpa analisis terlebih dahulu.

Berdasarkan kenyataan tersebut, penulis sekadar ingin tahu apakah sebenarnya kriteria atau ukuran perbandingan yang dibuat mengenai banjir besar atau musim tengkujuh paling teruk yang melanda negeri ini.

Bagi penulis, kalau setakat sehari atau tiga hari sahaja penduduk berpindah di PPS dan sembilan rumah rosak teruk adakah itu boleh dikatakan besar?

Kalau ketinggian ombak pula hanya mencapai paras ketjnggian 4.5 meter dengan kelajuan angin sehingga 50 hingga 60 kilometer sejam, adakah itu dikatakan paling teruk?

Suatu ketika dahulu, penulis pernah berhadapan dengan MTL melibatan kelajuan angin melebihi 80 hingga 120 kilometer sejam dan ketinggian ombak melebihi 5.5 meter, empangan hidro Kenyir pula sentiasa mencatatkan paras amaran berikutan air melimpah dan terpaksa dilepaskan secara berperingkat.

Ketika itu taburan hujan lebat bersama angin kencang berlaku selama berminggu-minggu, rumah penduduk di tepi pantai terkoyak atap dan banyak yang dihanyutkan ke laut sehingga taman selera bertukar menjadi lautan, aktiviti nelayan lumpuh, petani berkurung dalam rumah yang bertiang sehingga enam meter dikelilingi air bah seperti lautan.

Jalan-jalan utama termasuk ke setiap daerah negeri ini ditutup kepada semua kenderaan akibat ditenggelami air.

Begitulah kejadian banjir dahulu berbanding sekarang yang kebanyakan mangsa berpindah kerana rumah ditenggelami air ekoran masalah sistem perparitan, apatah lagi lokasi kediaman mereka dahulunya merupakan kawasan paya, Sawah padi dan anak sungai yang ditebus guna.

Persoalannya, apakah kriteria sebenar untuk kita mengukur saiz banjir besar? Adakah dari segi jumlah mangsa berpindah, taburan hujan, kedalaman air, kelajuan angin, ketinggian ombak, jumlah mangsa maut, kemusnahan harta benda, jumlah jalan terputus, tempoh banjir atau jumlah nelayan tidak ke laut.

Hanya mereka yang pertama kali menghadapi situasi banjir sahaja akan mengatakan kejadian tahun ini paling teruk (hanya kawasan mereka) sedangkan di kebanyakan tempat lain tidak terjejas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here