guane

HUJAN lebat yang mencurah secara berterusan di negeri-negeri Pantai Timur termasuk Terengganu sejak beberapa hari lalu kini mulai reda.

Di beberapa kawasan menyaksikan taburan hujan telah berkurangan sejak dua hari lalu dan pada pagi ini cahaya matahari sudah mula kelihatan bersinar di sebelah ufuk timur.

Namun begitu, perkembangan ini bukan bermakna kejadian banjir ketika musim tengkujuh pada kali ini sudah berakhir.

Sebaliknya, ia merupakan sebagai permulaan dan masih mempunyai banyak lagi gelombang yang boleh mengancam penduduk di negeri ini.

Sepertimana kita sedia maklum, ‘kalendar tahunan’ musim tengkujuh yang direkodkan adalah bermula akhir November sehingga pertengahan Mac, maka semua pihak sewajarnya sentiasa bersedia dengan kejadian ini.

Untuk itu, sama ada agensi kerajaan atau pun penduduk yang tinggal di kawasan rendah dan terdedah dengan banjir diminta agar tidak menunding jari di antara satu sama lain dengan menyalahkan orang itu dan orang ini.

Keadaan air yang melintasi jalan utama di Sungai Tong, Setiu

Dalam kejadian banjir gelombang kedua ketika ini, Terengganu telah mencatatkan jumlah mangsa perpindahan sehingga 40,456 orang daripada 11,197 keluarga pada sebelah pagi semalam.

Kesemuanya ditempatkan di 229 Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di semua lapan daerah yang terjejas di negeri ini.

Jumlah berkenaan dilaporkan sedikit berkurangan kepada 39, 634 orang yang direkodkan Sekreatariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Terengganu pada sebelah petang.

Daerah Kemaman direkodkan terjejas teruk apabila 9,147 mangsa daripada 2,441 keluarga ditempatkan di 30 PPS.

Manakala di Besut pula seramai 8,536 mangsa membabitkan 2,265 keluarga ditempat kan di 88 PPS.

Ia diikuti Hulu Terengganu dengan 5,893 mangsa daripada 1,952 keluarga berada di 49 PPS, Dungun pula terdapat 4,419 mangsa daripada 1,239 keluarga yang berada di 40 PPS.

Seramai 4,352 mangsa daripada 1,246 keluarga pula berada di 52 PPS di Setiu, Kuala Nerus seramai 3,597 mangsa daripada 862 keluarga di 16 PPS.

Daerah Kuala Terengganu terdapat 2,777 mangsa daripada 752 keluarga dan Marang terdaat seramai 1,735 daripada 440 keluarga berada di 12 PPS.

Apa yang diperhatikan sebelum ini trend mangsa yang berpindah ekoran rumah mereka ditenggelami air sentiasa ‘menaik’ dari semasa ke semasa.

Memandangkan amaran dikeluarkan Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) meramalkan bahawa hujan lebat dijangka beterusan sehingga Ahad ini, tidak mustahil jumlah mangsa yang berpindah bakal melebihi kepada angka 50,000 orang sekaligus menyamai kejadian banjir yang berlaku pada tahun 2014.

Dalam kejadian banjir kali ini juga, ada yang mengatakan bencana ini adalah antara yang terburuk pernah berlaku di Terengganu.

Bagaimanapun, ia tidak seperti kejadian bah merah yang pernah menenggelamkan beberapa kawasan di negeri ini pada tahun 1926 dan juga banjir pada 28 Disember 1970 serta 1986 yang ‘menukar’ wajah kampung Tanjung Kuala Terengganu menjadi lautan.

Cuma maksud buruk yang dikaitkan dengan kejadian banjir kali ini ialah selain jumlah mangsa perpindahan dan beberapa kawasan terputus hubungan, ia juga turut melibatkan kemusnahan harta benda termasuk beberapa rumah dihanyutkan arus deras yang berlaku di Kampung La, Besut.

Selain itu berlaku runtuhan.cerun bukit di LPTII Ajil, Hulu Terengganu menyebabkan laluan tersebut terpaksa ditutup.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here