SEKURANG-kurangnya sembilan individu maut manakala 60 lagi mangsa selamat dalam kejadian tanah runtuh yang berlaku di sebuah tapak perkhemahan di Father’s Organic Farm, Gohtong Jaya, Batang Kali awal pagi ini.

Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) dalam satu kenyataan berkata, setakat pukul 10.41 pagi seramai 94 orang mangsa terlibat dalam kejadian itu.

Katanya, usaha mencari dan menyelamat 25 lagi mangsa dikhuatiri tertimbus masih diteruskan.

“Setakat jumlah mangsa yang ditemui, 60 orang dalam keadaan selamat dan dukacita 9 mangsa laporkan meninggal dunia.

“Usaha mencari dan menyelamat 25 lagi mangsa diteruskan,” kata Nadma dalam kenyataan terkini.

Anggota penyelamat mengeluarkan mangsa tanah runtuh di sebuah tapak perkhemahan di Father’s Organic Farm, Gohtong Jaya, Batang Kali. FOTO PASUKAN MENCARI DAN MENYELAMAT KHAS MALAYSIA

Kira-kira pukul 2 pagi ini, satu kejadian tanah runtuh dilaporkan di Fathers Organic FARM, Batang Kali, Kuala Selangor yang telah menghempap tapak perkhemahan yang berada berdekatan dengan jalan tersebut.

Menurut Jurucakap Ketua Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Polis Selangor, daripada jumlah yang maut, seorang daripadanya sudah dikenal pasti sebagai wanita dewasa manakala dua lagi adalah kanak-kanak manakala identiti mereka yang terkorban masih belum dikenal pasti.

Kejadian tanah runtuh tersebut berlaku setinggi 30 meter dengan anggaran keluasan 0.4 hektar.

Antara agensi terlibat termasuk Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Pertahanan Awam (APM), Pasukan Khas Operasi, Taktikal dan Penyelamat Malaysia (STORM), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here