SEORANG mangsa tanah runtuh di sebuah tapak perkhemahan di Father’s Organic Farm, Gohtong Jaya, Batang Kali awal pagi ini mendakwa mendengar bunyi letupan kuat dan bumi seolah-olah ‘bergerak’ ketika kejadian itu berlaku.

Menurut Leong Jim Meng, 57, dia dan keluarganya yang sedang bercuti tidak menyangka kejadian seumpama itu akan berlaku kerana sejak beberapa hari ini tidak hujan lebat, sebaliknya hanya hujan renyai.

Katanya yang kini ditempatkan di Balai Polis Hulu Yam Bharu, mereka sedang tidur ketika kejadian itu berlaku pukul 2 pagi manakala keadaan terlalu gelap menyukarkan mereka melihat kejadian secara jelas.

“Saya dan keluarga terperangkap apabila tanah menutupi khemah kami. Kami kemudian sempat meloloskan diri ke kawasan parkir dan menghubungi pihak berkuasa. Mereka tiba agak cepat iaitu 30 minit kemudian.

“Ada lebih 100 mangsa terperangkap dalam tanah runtuh itu, namun kami sekeluarga berjaya menyelamatkan diri,” katanya ketika ditemui di balai polis terbabit, lapor Berita Harian.

Seorang lagi mangsa, Teh Lynn Xuan, 22, berkata dia mendirikan khemah di Zon B Hilltop bersama lebih 40 lagi orang.

“Malangnya adik lelaki meninggal dunia akibat kejadian itu dan seorang lagi dimasukkan ke hospital.

“Kami dapat rasa khemah mula tidak stabil dan dijatuhi tanah. Nasib baik saya sempat keluar khemah dan pergi ke tempat lebih selamat. Saya dan ibu berjaya merangkak keluar serta menyelamatkan diri.

“Ada kanak-kanak dan bayi meninggal dunia, kejadian itu berlaku terlalu cepat,” katanya.

Sementara itu, pekerja Father’s Organic Farm, Thawng Uk, 35, berkata dia dan 12 rakan sekerjanya berjaya menyelamatkan diri daripada kejadian tanah runtuh itu.

“Namun, ada seorang cedera pada kaki dan ditempatkan di hospital. Saya dan 11 lagi pekerja selamat.

“Kejadian tanah runtuh itu amat menakutkan dan saya trauma dengan apa yang berlaku,” katanya.

Setakat jam 11 pagi, polis mengesahkan 9 maut, manakala 60 mangsa berjaya diselamatkan dalam kejadian tanah runtuh terbabit.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Selangor, Datuk Norazam Khamis pula dilaporkan berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian pukul 2.24 pagi.

Beliau berkata, ketinggian runtuhan dianggarkan setinggi 30 meter dengan anggaran keluasan runtuhan sebesar tiga ekar (1.21 hektar).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here