PAS menuntut Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengemukakan bukti nyata terhadap dakwaan dibuat beliau yang membayangkan kononnya dana pilihan raya Perikatan Nasional (PN) datang dari syarikat perjudian.

Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Takiyuddin Hassan menegaskan, jika gagal PN akan meneliti suatu tindakan perundangan terhadap pihak yang memfitnah.

Ini kerana menurut beliau, tuduhan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) tersebut langsung tidak berasas sekali.

“Tuduhan tersebut langsung tidak berasas dan Pas menuntut Perdana Menteri PH memberikan bukti yang nyata terhadap tuduhan liar tersebut jika ada.

“Sekiranya gagal Perikatan Nasional akan meneliti suatu tindakan perundangan terhadap pihak- pihak yang memfitnah,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut, Takiyuddin berkata, Pas amat kesal dengan tuduhan berunsur fitnah yang dikeluarkan oleh Perdana Menteri itu.

“Pas amat kesal dengan tuduhan berunsur fitnah yang dikeluarkan oleh Perdana Menteri Kerajaan Pakatan Harapan (PH), Anwar Ibrahim, yang membayangkan kononnya dana pilihan raya Perikatan Nasional datang dari syarikat perjudian,” katanya.

Semalam, Anwar semasa sidang media di Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya mendakwa dana pilihan raya untuk parti “Melayu” dan parti “Islam” datang dari syarikat perjudian.

“Berkenaan judi, pastinya sebahagiannya digunakan untuk mendanai pilihan raya. (Saya telah minta) semakan terhadap perkara itu.

“Walaupun anda gelar diri anda parti Melayu atau parti Islam, dana (pilihan raya) datang dari syarikat judi,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here