SEORANG pemuda yang juga pekerja restoran asam pedas mengaku bersalah di Mahkamah Majistret Melaka hari ini atas tuduhan merakam gambar pelanggan premis itu sedang membuang air kecil mengggunakan telefon bimbit.

Muhammad Azizi Hazim Kamarudin, 18, mengaku bersalah sejurus selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Mazana Sinin.

Bagaimanapum mahkamah belum menjatuhi hukuman ke atas lelaki terbabit kerana masih menunggu laporan akhlak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan menetapkan 11 Januari tahun depan untuk sebutan semula kes.

Berdasarkan pertuduhan, remaja lelaki itu didakwa telah mengaibkan kehormatan seorang wanita dengan cara merakam gambar mangsa ketika sedang buang air kecil di sebuah restoran asam pedas tanpa pengetahuannya menggunakan telefon bimbit yang mengganggu kesantunan mangsa.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di restoran terbabit di Jalan PM3, Plaza Mahkota, di Melaka, pukul 3.35 petang,pada 14 November lalu, lapor Sinar Harian.

Bagi kesalahan itu dia didakwa mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Sementara itu, Timbalan Pendakwa Raya, J Banusha memohon mahkamah mengenakan hukuman setimpal sebagai pengajaran terhadap tertuduh kerana perbuatannya telah mengaibkan mangsa dan mencadangkan jaminan RM8,000.

Tertuduh yang diwakili peguam Muhammad Izzuddin Ab. Malek memohon mahkamah mengenakan hukuman ringan dengan alasan ini merupakan kesalahan pertama yang dilakukan anak guamnya selain pemuda itu telah insaf atas perbuatan tersebut.

Ujar Muhammad Izzzuddin, tertuduh hanya memperolehi pendapatan sebanyak RM350 seminggu dan perlu menanggung kedua ibu bapa.

Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM1,500 dengan seorang penjamin dan menetapkan 11 Januari tahun depan sebagai tarikh sebutan semula kes sementara menunggu laporan akhlak JKM.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here