Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SEORANG lelaki mati lemas ketika memeriksa pukat ikan berhampiran kawasan Loji Sultan Iskandar, Pasir Gudang, pukul 2 pagi semalam.

Warta Rakyat difahamkan, sebelum kejadian Betron Anak [email protected] yang berusia 39 tahun itu sedang memukat ikan di kawasan berkenaan.

Kejadian itu kemudian dilaporkan kepada pihak bomba pada pukul 12.55 tengah hari semalam sebelum 22 anggota dari Balai Bomba dan

Penyelamat (BBP) Pasir Gudang, BBP Johor Jaya, BBP Skudai dan BBP Kempas dikejarkan ke lokasi.

Ketua BBP Johor Jaya, Penolong Kanan Penguasa Bomba Saifulbahri Safar berkata, pasukan tersebut turut dibantu 11 jentera dan dua bot.

“Pencarian di air menggunakan teknik ‘surface searching’ dengan membuat selaman dengan menggunakan satu bot aluminium dan bot orang awam manakala pencarian di darat dipecahkan kepada dua kumpulan melibatkan seramai lapan anggota bomba.

“Mangsa berjaya ditemui oleh Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) pada kedalaman tiga meter dan jarak sejauh tiga meter dari lokasi dia dipercayai hilang,” katanya dalam satu kenyataan di Johor Bahru, hari ini.

Saifulbahri berkata, ketika kejadian, mangsa dilaporkan memukat ikan di kawasan berkenaan bersama 14 rakannya.

Kejadian dipercayai berlaku ketika mangsa sedang menunggu ketibaan rakan yang lain di tebing tasik berkenaan sebelum turun ke tasik bagi memeriksa pukat berkenaan.

Beliau yang juga Komander Operasi berkata, mangsa yang tidak pandai berenang itu kemudiannya dilaporkan hilang.

“Jenazah mangsa telah diserahkan kepada pihak polis pada pukul 6.35 petang semalam untuk tindakan lanjut,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here