SEORANG lelaki Indonesia dijatuhi hukuman penjara selama sebulan dan didenda RM2,000 oleh Mahkamah Majistret di Tawau hari ini, selepas didakwa memiliki kad pengenalan yang bukan kepunyaannya sejak sembilan tahun lalu.

Tertuduh Arbain Jajji, 50, yang juga pendatang asing tanpa izin (PATI) mengaku bersalah selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan jurubahasa mahkamah di hadapan Majistret Dzul Elmy Yunus.

Mengikut pertuduhan, tertuduh yang bekerja sebagai pemandu lori itu didakwa tanpa sebab yang munasabah memiliki dokumen pengenalan diri bukan kepunyaannya iaitu milik seorang individu lelaki berusia 42 tahun.

Bagi kesalahan itu, tertuduh didakwa mengikut Peraturan 25(1)(o) Peraturan-Peraturan Pendaftaran Negara 1990 (Pindaan 2007) yang memperuntukkan hukuman penjara maksima tiga tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya sekali.

Prosiding pendakwaan yang dikendalikan Pegawai Pendakwa JPN Sabah, Mohd. Naser Nadzeri dalam hujahnya memohon hukuman berat dikenakan terhadap tertuduh mengambil kira kesalahan yang dilakukan adalah serius.

Jelasnya, tertuduh memiliki kad pengenalan terbabit sejak 2013 lagi sekali gus menafikan hak-hak yang sepatutnya diperolehi pemilik sebenar yang merupakan warganegara Malaysia yang sah di sisi undang-undang.

“Kesalahan tertuduh memberi implikasi negatif kepada pemilik sebenar sehingga terpaksa menjalani kehidupan yang sukar,” katanya sebagaimana dilaporkan Harian Metro.

Bagaimanapun, peguam Mark Rosaidey Mohd. Amin yang mewakili tertuduh merayu kepada mahkamah agar hukuman ringan dikenakan dengan mengambil kira pengakuan bersalah anak guamnya yang menjimatkan kos dan masa mahkamah.

“Tertuduh juga tidak mempunyai sebarang rekod jenayah serta memberikan kerjasama penuh dalam kes ini selain menjadi penanggung utama keluarga yang mempunyai tiga orang anak,” katanya.

Selepas mendengar hujah kedua-dua pihak mahkamah kemudian memerintahkan tertuduh dipenjara sebulan bermula tarikh ditangkap iaitu pada 27 November lalu selain tertuduh akan diserahkan kepada Jabatan Imigresen Malaysia untuk diusir pulang sebaik selesai menjalani hukuman.

Tertuduh juga diperintahkan menjalani hukuman penjara dua bulan jika gagal menjelaskan denda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here