POLIS mengesahkan bendera yang dipegang sekumpulan lelaki berkuda sebagaimana video tular adalah bendera parti politik dan kalimah syahadah.

Malah ia tiada kaitan dengan mana-mana gerakan ekstremis dan pengganas.

Ketua Polis Pulau Pinang, Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya mengesan sebuah video tular berdurasi 20 saat memaparkan kejadian sekumpulan leaki berkuda sambil memegang bendera di media sosial.

Katanya, hasil siasatan mendapati kejadian itu berlaku di Kubang Semang, Seberang Perai Tengah, Pulau Pinang dan dirakam pada 19 November lalu.

“Polis kontinjen Pulau Pinang mengesahkan antara bendera dipegang adalah bendera parti politik dan juga bendera kalimah syahadah.

“Siasatan lanjut juga mendapati ia tiada kaitan dengan mana-mana gerakan ekstremis dan pengganas,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Shuhaily memberi amaran kepada orang ramai segera menghentikan spekulasi yang tidak memberikan manfaat dan boleh menimbulkan kegusaran masyarakat.

Katanya, kesalahan itu boleh disiasat mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan kerana sengaja mengaibkan dengan niat membangkitkan pecah keamanan, jika sabit kesalahan boleh dipenjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

“Kesalahan tersebut juga boleh disiasat mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1988 yang sabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Sebelum ini tula video di media sosial menunjukkan sekumpulan penunggang kuda memegang bendera parti politik dan kalimah syahadah yang menimbulkan kebimbangan masyarakat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here