SEORANG pemimpin Gabungan Parti Sarawak (GPS) menyambut baik pelantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri Malaysia ke-10.

“Saya gembira, kebuntuan telah berakhir. Saya harap kerajaan baharu akan berlaku adil kepada semua, termasuk Sabah dan Sarawak.

“GPS akan memberikan kerjasama penuh kepada kerajaan baharu,” kata Naib Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah, lapor Free Malaysia Today.

Karim yang juga Menteri Belia dan Sukan Sarawak berkata, GPS berkemungkinan akan menjadi sebahagian daripada kerajaan perpaduan, yang dianjurkan oleh Yang di-Pertuan Agong.

Sementara itu, Timbalan Presiden Warisan Darell Leiking turut mengucapkan tahniah kepada Anwar.

“Kami berharap beliau akan segera memastikan pelaksanaan semua tuntutan Sabah dan Sarawak di bawah Perjanjian Malaysia 1963,” katanya.

Dalam turut mengucapkan tahniah kepada Anwar, Timbalan Pengerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS) Jeffrey Kitingan mengingatkan bahawa perdana menteri baharu akan berdepan banyak cabaran.

“Kami berharap aspirasi dan tuntutan Sabah dan Sarawak terhadap hak perlembagaan mereka akhirnya didengari,” katanya.

Terdahulu, Istana Negara mengesahkan Anwar akan dilantik sebagai perdana menteri ke-10 dan beliau dijadualkan mengangkat sumpah pada 5 petang hari ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here