Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

PENGERUSI Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin menyeru rakyat terutama pengundi supaya memberikan mandat kepada PN pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) untuk meneruskan perjuangan yang belum selesai.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, PN semasa menerajui kerajaan terbukti berjaya mengurus negara terutama semasa Covid-19 melanda negara.

Muhyiddin yang juga Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) berkata, sekiranya PN kembali menjadi kerajaan banyak perkara yang akan dilakukan untuk kepentingan dan kebajikan rakyat.

“Khidmat terbaik yang akan kita sediakan termasuk tawaran pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Nasional (KWSP) dan moratorium bersasar.

“Sumbangan RM1,000 untuk belia melanjutkan pelajaran ke universiti dan diskaun 25 peratus bayaran balik wang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN),” katanya dalam Facebook miliknya, hari ini.

Beliau berkata, ini termasuk tawaran satu juta peluang pekerjaan berpendapatan tinggi dan melancarkan MyPrihatin yang memberi bantuan segera kepada rakyat miskin.

Semua janji tersebut kata penyandang kerusi Parlimen Pagoh itu, antara yang termaktub dalam Tawaran PN Best adalah bersifat realistik.

“Saudara-saudari sekalian, bulatkan tekad anda terus menyokong PN, parti terbaik, stabil, telus dan amanah serta menjaga kemakmuran rakyat berbilang kaum dan keturunan.

“Pastikan anda mengundi Perikatan Nasional, PN Best,” katanya selain melahirkan rasa puas hati terhadap program PN di seluruh negara termasuk di Johor yang melihatkan kebangkitan dan sokongan luar biasa rakyat.

“Semalam saya berada di selatan tanah air bersama Bangsa Johor. Program pertama saya ialah menghadiri majlis ramah mesra dengan penduduk setempat di Restoran Kemangi, Pontian.

“Saya meneruskan ‘campaign trail’ saya ke Medan Selera Taman Sri Stulang, Johor Bahru untuk bersama penduduk di sekitar kawasan tersebut dalam program sembang santai. Turut bersama saya ialah calon PN kerusi Parlimen Tebrau, Mohamad Isa Mohamad Basir.

“Mereka ini adalah penghuni asal rumah pangsa Bukit Chagar. Alhamdulillah kehidupan mereka di sini lebih selesa dan dapat berniaga serta bekerja dengan sempurna. Saya bersama mereka ketika menjadi Menteri Besar Johor lebih 20 tahun lalu,” katanya.

Muhyiddin yang pernah menjadi Menteri Besar Johor dengan rekod bersih berkata, Program Jelajah PN Best yang berlangsung di Taman Sierra Perdana, Masai, Pasir Gudang pula menyaksikan ribuan penduduk setempat hadir.

Katanya, himpunan masyarakat pelbagai usia dan keturunan terutama anak muda dilihat sebagai indikator PN sudah diterima.

“Saya juga sempat memenuhi permintaan hadirin agar saya membaca doa selamat selepas majlis selesai. Katanya mereka rindu bacaan doa Abah ketika berhadapan dengan pandemik Covid-19 dulu,” katanya.

Sementara itu, beliau membidas dakwaan Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa PN sebagai parti paling kaya.

“Jika betul apa yang didakwa mana buktinya? Saya cabar Anwar kemukakan bukti dan penyata. Jangan cakap sahaja. Jika tak ada bukti maknanya hal itu tidak betul. Anwar menipu dan tidak boleh dipercayai,” katanya.

Terkini katanya, Anwar juga ada mendakwa wujud rundingan antara PN dan BN tanpa mengemukakan bukti.

“Sekali lagi saya tegaskan mana buktinya? Ternyata segala dakwaan Anwar ini hanyalah tuduhan semata mata tanpa bukti kukuh.

“Dia kehilangan hujah untuk meneruskan kempen. Pemimpin sebegini tiada integriti dan tidak layak mewakili rakyat,” ujar beliau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here