CALON Perikatan Nasional (PN) Parlimen Shah Alam, Dr Afif Bahardin mencadangkan beberapa dasar perlu dilihat dan diperkemas semula dalam usaha melahirkan syarikat-syarikat tempatan yang mampu mencapai status ‘unicorn’.

Menurut beliau, agensi-agensi kerajaan yang mempunyai peranan bertindan wajar disatukan supaya sumber dapat disepadukan untuk tujuan tersebut.

Beliau berkata, selagi mana dasar-dasar berkaitan tidak diubah, kita tidak akan dapat mencapai matlamat untuk menghasilkan lebih banyak usahawan yang hebat-hebat di masa mendatang.

“Kerana itu agensi seperti Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia (MaGIC) dan beberapa agensi lain yang mungkin bertindan peranannya supaya dapat digabungkan.

“Saya lihat perlu ada penyusunan semula, bersesuaian dengan perubahan global, dengan norma baharu yang kita hadapi selepas COVID-19,” katanya dalam program Agenda AWANI pada Isnin.

Afif sehubungan itu menegaskan, perlunya kepimpinan yang jelas, progresif dan sudi mendengar pandangan daripada pelbagai pihak terutamanya mereka di peringkat bawahan.

Ia katanya, telah ditunjukkan oleh kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin waima ketika beliau menjadi Perdana Menteri tempoh hari di mana Majlis Ekonomi Negara bersidang hampir setiap minggu bersama teknokrat, ahli korporat, pakar-pakar dan peniaga di akar umbi.

“Usaha tersebut telah Tan Sri Muhyiddin Yassin teruskan dalam Majlis Pemulihan Negara yang dipengerusikan beliau dan saya lihat itulah contoh kepimpinan yang perlu ada hari ini,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here