PENGERUSI Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, DAP, parti gabungan yang membentuk Pakatan Harapan (PH) bersama PKR dan Parti Amanah Negara (AMANAH) tidak akan mengubah sikap ekstrem serta fahaman haluan kiri mereka dengan mudah.

Presiden Bersatu itu menceritakan bahawa beliau menerusi seorang pemimpin DAP telah meminta biro politik parti itu supaya mengubah sikap ekstrem mereka, tetapi ditolak.

Belia berkata, permintaan itu dibuat ketika BERSATU berada bersama-sama PH dalam kerajaan, di mana beliau adalah Menteri Dalam Negeri.

“Satu hari saya panggil (Liew) Chin Tong (Timbalan Setiausaha Agung DAP) yang juga pemimpin tertinggi DAP. Saya panggil dia. Kami bincang.

“Saya kata… Chin Tong… sekarang saya bersama kamu… kerana BERSATU sokong PH untuk menolak kleptokrat… Jadi saya beritahu bahawa orang Melayu tidak sukakan DAP.

“Tapi sekarang kerana kita sudah bersama… saya kata boleh tak you sarankan kepada biro politik DAP supaya jangan terlalu ekstrem. Dia pun kata ekstrem.

“Apa ekstremnya? Menyentuh soal-soal yang berkaitan dengan perkara-perkara penting dalam Perlembagaan Negara. Soal Melayu dan macam-macam hak Raja-Raja dalam Akta Hasutan…. banyak perkara yang mereka lakukan. Dia kata akan bawa balik pada biro politik (DAP).

“Tetapi lepas itu dia maklumkan kepada saya dia dah bawa, tetapi biro politik DAP tak bersetuju,” katanya lapor portal BeritaBersatu.

Beliau berkata demikian pada Program Jelajah Prihatin PN Parlimen Sepang di Dataran Sadiman, Bukit Changgang, di Sepang, malam tadi.

Muhyiddin yang juga penyandang kerusi Parlimen Pagoh berkata, jawapan Chin Tong itu bermakna DAP mahu mengekalkan dasar yang didapati tidak sesuai dengan majoriti rakyat negara ini.

Beliau berkata ketika Lim Guan Eng menjadi Menteri Kewangan beberapa peruntukan, termasuk kepada institusi pengajian tinggi yang ditaja MCA yang menganggotai Barisan Nasional (BN), telah dipotong.

Bagaimanapun, katanya peruntukan-peruntukan itu dikembalikan semula ketika Kerajaan PN memerintah.

Untuk rekod, pada PRU-15 ini, DAP meletakkan lebih ramai calon Melayu, termasuk di luar bandar, bagi menarik sokongan, sedangkan hanya seorang sahaja calon Melayu yang terpilih menduduki Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC) DAP pada pemilihan sesi 2022-2025, itu pun berada pada tangga ke tujuh daripada 30 anggota CEC yang dipilih menerusi undian 4,149 perwakilan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here