SEKURANG-kurangnya 149 orang kebanyakannya remaja dan belia perempuan seawal 20-an terbunuh dalam kejadian rempuhan ketika orang ramai menyambut Halloween di Korea Selatan, malam tadi.

Agensi berita Reuters melaporkan, dua warga asing antara mereka yang terbunuh.

Ketua Jabatan Bomba Yongsan, Choi Seong-beom berkata, seramai 65 orang lagi cedera dalam huru hara di daerah Itaewon, Seoul itu dengan 19 daripadanya cedera parah.

Katanya, kesemua mangsa cedera yang memakai kostum Halloween sudah diberikan rawatan dan angka kematian dijangka meningkat.

Ia merupakan sambutan Halloween pertama di Seoul dalam tiga tahun selepas sekatan Covid-19 ditarik balik.

Puluhan ribu orang termasuk warga asing mengunjungi kawasan itu untuk pesta Halloween.

Menurut saksi, kejadian tidak dapat dikawal kira-kira pukul 10.20 malam waktu tempatan selepas orang ramai bersesak-sesak di lorong sempit menuruni bukit di Hotel Hamilton.

“Jumlah orang ramai bertambah lebih 10 kali ganda berbanding kebiasaan,” kata saksi, Moon Ju-Young.

Rakaman media sosial menunjukan ratusan orang pengunjung berada dalam lorong sempit semasa kejadian dengan pasukan kecemasan cuba menyelamatkan mereka.

Seong-beom berkata, kebanyakan mangsa yang maut dipercayai akibat rempuhan di lorong sempit itu selepas mereka yang berada di atas bukit jatuh dan menghempap mereka berada di bawah.

Menurut saksi Reuters, bilik mayat sementara diwujudkan di sebuah bangunan berhampiran lokasi.

Itaewon yang juga bekas ibu pejabat angkatan tentera Amerika Syarikat di Korea Selatan adalah kawasan yang popular bagi golongan ekspatriat dan dikenali dengan bar, kelab malam dan restoran.

Sementara itu, Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga mangsa dan berdoa agar mangsa yang cedera lekas sembuh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here