KEMENTERIAN Pendidikan Malaysia (KPM) akan terus berikhtiar menambah baik infrastruktur pendidikan bagi menyediakan persekitaran sekolah yang kondusif kepada warganya.

Menterinya, Datuk Dr Radzi Jidin berkata, ini berikutan peruntukan sebanyak RM1.1 bilion disediakan untuk selenggara dan membaik pulih sekolah-sekolah KPM di bawah Bajet 2023.

“Peruntukan ini meningkat RM250 juta berbanding RM850 juta tahun 2022.

“Dengan ini, KPM akan dapat menyediakan persekitaran sekolah yang kondusif untuk seluruh warga sekolah,” katanya di Facebook hari ini.

Ia sebagai reaksi beliau kepada pembentangan Bajet 2023 oleh Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz di Dewan Rakyat hari ini.

Mengulas lanjut, Radzi berkata, peruntukan untuk bangunan daif di sekolah yang ditingkatkan sebanyak RM454 juta kepada RM1.2 bilion juga antara ikhtiar KPM.

Menurutnya, sudah menjadi tekad beliau agar isu bangunan daif di sekolah seluruh negara, khususnya di Sabah dan Sarawak, dapat ditangani dengan cekap dan menyeluruh.

“Sewaktu mula menjejak kaki di KPM, saya bertekad agar isu bangunan daif di sekolah seluruh negara, khususnya di Sabah dan Sarawak, dapat ditangani dengan cekap dan menyeluruh.

“Kita akan terus ikhtiarkan yang terbaik,” katanya.

Sementara itu, Radzi meramakamkan ucapan tahniah kepada penduduk Cyberjaya apabila sebuah sekolah rendah baharu akan dibina di kawasan berkenaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here