YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan menerima menghadap Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di Istana Negara hari ini.

Bagaimanapun menurut kenyataan Istana Negara di Facebook, majlis menghadap itu adalah untuk mesyuarat pra-Kabinet mingguan dan ia aktiviti rutin antara kedua-dua pemimpin bagi membincangkan isu semasa.

“Mesyuarat pra-kabinet adalah antara aktiviti mingguan atau rutin utama Seri Paduka Baginda untuk berbincang dan bertukar pendapat bersama YAB Perdana Menteri berkenaan urusan dan isu-isu berkaitan kerajaan,” menurut catatan itu.

Sebelum itu, Perdana Menteri ketika ditemui media memaklumkan soal pembubaran Parlimen mungkin dibincangkan dalam majlis menghadap itu sekiranya perihal berkaitan Kabinet diselesaikan awal.

Perkembangan itu bermakna Bajet 2023 akan dibentangkan petang esok oleh Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, seperti dijadualkan dalam aturan urusan mesyuarat Dewan Rakyat.

Sementara itu, Ismail Sabri dilihat meninggalkan Istana Negara kira-kira 4.45 petang selepas kurang sejam menghadap Agong.

Kira-kira 100 petugas media tempatan dan antarabangsa berkumpul di luar pintu masuk Istana Negara seawal pukul 7.30 pagi berikutan spekulasi kuat yang mengatakan Perdana Menteri akan menghadap Agong bagi menasihatkan tarikh pembubaran Parlimen.

Al-Sultan Abdullah pada sebelah pagi berkenan berangkat ke sesi sembah taklimat persiapan menghadapi bencana dan banjir di Pusat Ramalan dan Amaran Banjir Negara (PRABN), Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) di Ampang, Selangor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here