SEORANG remaja bawah umur berusia 16 tahun antara empat individu ditahan dipercayai anggota ‘Geng Mawar’ yang aktif melakukan jenayah pecah rumah di sekitar daerah Seberang Perai Utara (SPU) ditahan polis Rabu lalu.

Kesemua mereka yang berusia antara 16 hingga 37 tahun termasuk seorang wanita itu ditahan dalam serbuan berasingan di Taman Bertam Perdana dan Sungai Petani, Kedah kira-kira pukul 3.40 pagi.

Ketua Polis SPU, Asisten Komisioner Mohd. Radzi Ahmad berkata, siasatan mendapati kumpulan terbabit aktif memecah masuk rumah di beberapa taman perumahan antaranya di Bertam Perdana, Kubang Menerong dan Tasek Gelugor.

Ujar beliau, modus operandi kumpulan itu adalah dengan memerhatikan rumah yang tidak berlampu dalam tempoh sehari dua.

“Mereka kemudiannya akan memecah masuk rumah yang disasarkan pada hari ketiga melalui pintu belakang atau laluan yang terlindung daripada penglihatan umum,” katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah SPU hari ini.

Menurut Mohd. Radzi, dalam operasi sama pihaknya merampas pelbagai barangan antaranya kasut dan beg berjenama, telefon bimbit, komputer riba, pelbagai mata wang asing, barang kemas dan wang tunai yang dianggarkan bernilai RM250,000.

Selain itu katanya, polis turut menyita sebuah Proton Wira yang digunakan kumpulan itu untuk menjalankan kegiatan terbabit.

Tambah beliau, kesemua suspek termasuk remaja yang masih bersekolah itu juga didapati memiliki pelbagai rekod lampau membabitkan kes jenayah dan dadah.

“Dengan tertumpasnya Geng Mawar ini, polis yakin berjaya menyelesaikan sebanyak 16 kes pecah rumah yang dilaporkan di daerah ini,” katanya.

Tambah beliau, kesemua suspek direman selama tujuh hari dan kes disiasat mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan kerana melakukan pecah rumah dan curi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here