POLIS kini dalam keadaan bersiap sedia sekiranya Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) diadakan pada bila-bila masa bagi memastikan kelancaran proses demokrasi itu.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, pihaknya sentiasa membuat persediaan rapi seperti tahun-tahun sebelum ini termasuk dari sudut sumber manusia dan aset.

“Dengan persiapan yang telah kita lakukan, kita berdoa mudah-mudahan PRU-15 dapat dijalankan dengan lancar, tenteram, aman serta terkawal,” katanya hari ini.

Spekulasi PRU-15 akan diadakan dalam masa terdekat semakin bertiup kencang selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilaporkan mengadakan perbincangan dengan Acryl Sani serta Peguam Negara dan Suruhanjaya Pilihan Raya selama hampir lima jam mulai pukul 11 pagi kelmarin.

Dalam perkembangan berasingan, Acryl Sani memaklumkan, sebanyak 5,103 kes melibatkan kesalahan penyeludupan kontraban, migran, khazanah negara, dadah dan sebagainya melibatkan nilai rampasan keseluruhan RM292,621,167 dikesan pihak berkuasa berkenaan dari Januari hingga Ogos lalu.

Menurut beliau, jumlah itu meningkat berbanding 4,463 kes melibatkan nilai rampasan keseluruhan berjumlah RM247,178,076 sepanjang tempoh sama tahun lalu.

“Peningkatan jumlah kes serta nilai rampasan bagi tempoh kajian ini membuktikan tindakan proaktif Pasukan Polis Marin membuahkan hasil,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here