Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SEORANG gadis berdepan hukuman mati selepas didakwa di Mahkamah Majistret Johor Bahru hari ini atas pertuduhan membunuh teman lelakinya di sebuah hotel di Taman Mount Austin, Johor Bahru dalam bulan ini.

Tertuduh, Sim Hui Ying, 19, mengangguk tanda faham selepas pertuduhan dibacakan dalam bahasa Mandarin di hadapan Majistret, R. Salini.

Namun tiada sebarang pengakuan direkodkan kerana tertuduh didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Berdasarkan kertas pertuduhan, tertuduh didakwa dengan niat telah membunuh seorang lelaki bernama Yap Kelly, 29, di sebuah hotel di Taman Mount Austin, pada pukul 8 malam, 20 September lalu.

Atas kesalahan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman gantung sampai mati sekiranya disabitkan bersalah.

Mahkamah kemudian menetapkan tarikh sebutan semula pada 6 Disember ini bagi penyerahan laporan kimia dan laporan bedah siasat.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Nur Aina Syakira Muhammad Syafiq Sim manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Warta Rakyat difahamkan, remaja berkenaan bertindak melakukan perbuatan itu semasa menentang kemahuan tertuduh iaitu teman lelakinya yang mahu mereka melakukan hubungan seks tanpa kerelaan.

Remaja berkenaan kemudiannya memaklumkan keluarganya berhubung kejadian tersebut sebelum pihak keluarga membuat laporan polis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here