MAHKAMAH Tinggi hari ini diberitahu terdapat perjanjian penyelesaian berjumlah RM2.83 bilion di antara Ambank dan Kerajaan Malaysia, berkaitan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Pengurus Cawangan Ambank (M) Berhad Jalan Raja Chulan, R Uma Devi, berkata perjanjian penyelesaian membabitkan akaun 1MDB di Ambank, dan ia dibuat bagi membolehkan bank berkenaan tidak dikaitkan dengan isu syarikat pelaburan strategik negara itu.

Saksi ke-37 pendakwaan itu yang menjawab soalan peguam bela, Wan Aizuddin Wan Mohammed, bagaimanapun berkata beliau tidak mengetahui sama ada akaun Datuk Seri Najib Razak turut terbabit dalam perjanjian berkenaan.

“Ya. Sebenarnya saya ada dengar mengenai perjanjian penyelesaian itu tetapi tidak secara terperinci. Penyelesaian dilakukan oleh Ambank.

“Kami hanya diberitahu bahawa bank membuat penyelesaian kepada kerajaan berhubung untuk tidak dikaitkan dengan mana-mana isu 1MDB. Itu sahaja saya tahu,” katanya, lapor BH Online.

Uma Devi berkata demikian ketika memberikan keterangan terhadap Najib, 69, yang menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya mendapatkan suapan berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama.

Februari tahun lalu, akhbar melaporkan Kementerian Kewangan mengumumkan AMMB Holdings Berhad bersetuju dengan penyelesaian global bernilai RM2.83 bilion bagi menyelesaikan semua tuntutan dan tindakan tertunggak berkaitan pembabitan Kumpulan AmBank dalam isu 1MDB.

Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz dilaporkan berkata, penyelesaian global terbaharu itu sebahagian daripada usaha berterusan kerajaan dalam melakukan tuntutan kembali, terhadap semua pihak yang terbabit secara langsung atau tidak langsung dengan 1MDB dan entiti yang berkaitan dengannya.

Julai tahun lalu, kerajaan menerima pembayaran pertama daripada Ambank sebanyak RM1.8 bilion yang disalurkan ke dalam Akaun Amanah Mendapatkan Kembali Aset Malaysia dan bakinya diselesaikan pada Julai lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here