ISU rakyat Malaysia yang terkandas di luar negara angkara sindiket penipuan pekerjaan luar negara dibangkitkan dalam Mesyuarat Plenari Menteri-Menteri Keselamatan ASEAN Mengenai Jenayah Rentas Sempadan (AMMTC) yang ke-16, semalam.

Kementerian Dalam Negeri (KDN) dalam satu kenyataan memberitahu, mesyuarat AMMTC tahun ini diadakan secara sesi sidang dalam talian dan disertai 10 negara ASEAN, Negara Rakan Dialog ASEAN serta Sekretariat ASEAN.

Mesyuarat berkenaa dianjurkan kerajaan Kemboja selaku Pengerusi ASEAN tahun 2022, lapor Astro Awani.

“Ketua Delegasi Kerajaan Kemboja, Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negerinya, Samdech Kralahom Sar Kheng, memberikan maklum balas positif dengan menyatakan komitmen untuk menyelamatkan mangsa serta bersama-sama dengan negara-negara yang terlibat bagi membanteras sindiket penipuan pekerjaan yang beroperasi di Kemboja.

“Melalui platform yang sama, KDN turut memaklumkan tentang penubuhan pasukan petugas khas di bawah Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang sedang giat menjalankan tindakan bagi menangani isu sindiket penipuan pekerjaan luar negara serta turut bekerjasama dengan INTERPOL, ASEANAPOL dan agensi penguatkuasaan lain,” katanya dalam satu kenyataan, pada hari ini.

Semalam, Kabinet menubuhkan satu jawatankuasa khas bagi membantu membawa pulang rakyat Malaysia yang terkandas di luar negara berikutan sindiket penipuan kerja.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), Datuk Dr. Abd. Latiff Ahmad berkata, jawatankuasa khas itu akan diketuai Kementerian Luar Negeri dan disertai pelbagai agensi berkaitan.

Sementara itu, KDN turut bersama-sama menyahut seruan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang menyatakan komitmen kerajaan membantu dan menyelesaikan isu rakyat Malaysia yang terkandas di luar negara disebabkan oleh sindiket penipuan pekerjaan luar negara.

Mesyuarat AMMTC itu disertai Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Seri Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz yang mewakili Menteri Dalam Negeri; Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani; Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud dan pegawai-pegawai kanan KDN.

Sehingga Isnin lalu, seramai 143 orang mangsa sindiket penipuan tawaran pekerjaan di Kemboja berjaya diselamatkan daripada 301 kes yang dilaporkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here