SEORANG lelaki mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di Georgetown hari ini atas empat pertuduhan menjadi dalang dalam kegiatan pelacuran bulan lalu.

Tertuduh, Lee Eng Seng, 45, yang juga pemandu kenderaan e-hailling Grab membuat pengakuan itu selepas pertuduhan ke atasnya dibacakan di hadapan Hakim Mohammad Khalid Abd. Karim.

Mengikut kertas pertuduhan, Eng Seng didapati hidup sepenuhnya atau sebahagiannya daripada hasil persundalan di C.Y. Choy Heritage Hotel, No. 171 Jalan C.Y. Choy pada 30 Ogos lalu.

Keempat-empat pertuduhan dilakukan di tempat dan tarikh yang sama antara pukul 5.55 petang hingga 8 malam.

Dia didakwa mengikut Seksyen 372A(1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 15 tahun dan sebat dan juga boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM20,000 untuk kesemua pertuduhan dengan seorang penjamin serta syarat tambahan tertuduh perlu melapor diri di balai polis terdekat setiap bulan sehingga kes selesai.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Shahrezal Mohd. Shukri manakala tertuduh diwakili peguam Tey Yi Kai.

Mahkamah turut menetapkan 13 Oktober ini sebagai tarikh sebutan semula kes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here