KONGRES Kesatuan Pekerja-Pekerja di dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mendakwa sebuah jabatan kerajaan gagal membayar tunggakan lebih RM32 juta caruman Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) untuk pekerja kontrak dan sementara.

Memetik laporan Free Malaysia Today, Presiden badan yang menaungi kesatuan kakitangan awam itu, Adnan Mat berkata, tunggakan terbabit adalah caruman dari 2013 hingga 2020, berjumlah RM32,151,063.

Beliau menggesa tunggakan itu dibayar segera bagi memastikan penjawat awam layak menerima skim hilang upaya Perkeso, sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini kepada mereka.

Sekiranya sumbangan itu tidak dibuat katanya, kakitangan berkenaan akan gagal memenuhi syarat-syarat skim hilang upaya di bawah Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969 (Akta 4).

“Sebagai majikan, menjadi tanggungjawab (jabatan kerajaan) untuk memastikan setiap pekerja kontrak dan sementara membuat caruman kepada Perkeso, sekali gus menjamin perlindungan yang sewajarnya,” katanya dalam kenyataan.

Katanya, kegagalan berbuat demikian, ia adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 94 Akta 4 serta Peraturan-Peraturan Keselamatan Sosial Pekerja 1971, yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM10,000 atau penjara sehingga dua tahun, atau kedua-duanya sekali.

Adnan menggesa semua agensi kerajaan, pihak berkuasa dan badan berkanun untuk mendaftar dan mencarum kepada Perkeso untuk kakitangan kontrak kerana terdapat pelbagai faedah tersedia untuk pekerja.

Ini terdiri daripada faedah hilang upaya sementara atau kekal, pencen hilang upaya dan faedah perubatan, kepada faedah pemulihan fizikal atau vokasional.

Beliau berharap kerajaan bertegas dalam perkara yang melibatkan keselamatan dan kesejahteraan pekerja, walaupun mereka kakitangan kontrak atau sementara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here