SEBUAH badan tentera Israel semalam, mengeluarkan senarai peraturan bagi warga asing yang ingin memasuki kawasan Palestin di Tebing Barat perlu memaklumkan jika mana-mana daripada mereka memulakan hubungan dengan warga Palestin.

Memetik laporan Berita Harian, peraturan baharu itu dibuat selepas tekanan berhubung perkara berkenaan daripada pentadbiran Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden dan kerajaan Eropah.

Badan Kementerian Pertahanan bertanggungjawab bagi hal ehwal awam Palestin, Penyelaras Aktiviti Kerajaan di Wilayah (COGAT) pada asalnya menerbitkan draf ‘Prosedur kemasukan dan kediaman warga asing di kawasan Judea dan Samaria’, pada Februari lalu.

Penguatkuasaan peraturan itu ditetapkan pada Julai lalu, tetapi ditangguhkan oleh petisyen kepada Mahkamah Agung.

Dokumen yang disemak akan berkuat kuasa pada 20 Oktober ini.

Dokumen dikemas kini itu mengeluarkan peruntukan bagi warga asing yang memulakan hubungan dengan penduduk Tebing Barat selepas memasuki wilayah itu memaklumkan kepada pihak berkuasa Israel dalam tempoh 30 hari selepas pertunangan, perkahwinan, permulaan hidup bersekedudukan atau ‘mana-mana yang berlaku dahulu’.

“Warga asing yang berkahwin dengan penduduk di kawasan kediaman atau menjalinkan hubungan dengan seseorang perlu membuat pemakluman sebelum tiba di situ.

“Jika hubungan bermula selepas warga asing itu tiba di situ, maka pegawai COGAT yang diberi kuasa perlu dimaklumkan secara bertulis dalam tempoh 30 hari dari permulaan perhubungan.

“Pada masa sama, permohonan perlu dikemukakan kepada Pihak Berkuasa Palestin untuk memformalkan status terbabit,” kata draf asal.

COGAT mengeluarkan draf secara dalam talian pada Februari lalu dan semalam menggantikannya dengan versi 90 halaman baharu bertarikh 4 September 2022.

Draf baharu itu juga membenarkan perlanjutan visa warga asing daripada 90 kepada 180 hari. Selain itu, COGAT menghapuskan kuota pensyarah dan pelajar pelawat di universiti Palestin yang pada asalnya ditetapkan kepada 100 guru dan 150 pelajar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here