Oleh BADLISHAH MAT

TIMBALAN Pengerusi UMNO Kedah, Datuk Othman Aziz secara terbuka mengakui beliau sedih sekiranya kerjasama parti itu dengan Pas di bawah payung Muafakat Nasional (MN) akan terbubar begitu sahaja yang bukan sekadar merangkumi negeri itu tetapi di seluruh negara.

Othman berpendapat, ketika ini terdapat gangguan tertentu di peringkat pucuk pimpinan yang secara tidak langsung menggagalkan usaha mengukuhkan kerjasama kedua-dua parti itu menjelang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

“Saya seperti sediakala sentiasa berharap UMNO dengan Pas janganlah berpecah. Saya nak kalau boleh kita semua pihak berusaha keras memastikan gabungan asal MN menjadi kenyataan.

“Namun saat-saat ini saya melihat bahawa ada sedikit gangguan pihak-pihak tertentu, pucuk pimpinan di atas dan sebagainya. Ini amat menyedihkan, namun saya masih berharap sangat supaya Pas dan UMNO ini janganlah berpecah,” katanya selepas merasmikan Program Kayuhan Basikal Semarak Merdeka Peringkat Kubang Pasu di Sekolah Kebangsaan (SK) Pida Tiga, hari ini.

Bagaimanapun, Othman yang juga Ketua UMNO Bahagian Jerlun menyerahkan perkara itu kepada pertimbangan kedua-dua kepimpinan UMNO dan Pas supaya dapat meneliti dan bertolak ansur mengenai kerjasama itu.

Beliau turut mengajak untuk kedua-dua parti itu melupakan sengketa lama dan bergerak ke hadapan dan belajar apa yang berlaku pada PRU lalu agar negara tidak terlepas kepada pihak yang mungkin tidak ada simpati kepada bangsa, agama dan negara.

“Itulah pentingnya UMNO, Pas ini bergerak bersama-sama. Namun apa pun kita (kepimpinan) di bawah ini menerima apa jua keputusan yang dibuat oleh pucuk pimpinan,” katanya

Tambah Othman, sebelum ini terdapat perbincangan antara UMNO dan Pas khususnya di Kedah mengenai kerusi yang akan ditandingi, namun ia telah terhenti sejak dua tahun lalu sehingga ke hari ini.

“Kalau ada bijaksana di atas pucuk pimpinan (UMNO) mengarahkan kami sekali lagi duduk bersama (Pas) kita boleh buat benda itu, tak ada masalah kerana kita boleh bertolak ansur.

“Namun apa pun Barisan Nasional (BN) tetap bersedia sama ada bersama dengan Pas atau pun tidak bersama dengan Pas. Tetapi sebagai orang Islam kita amat-amat mengharapkan kerjasama ini menjadi realiti,” katanya.

Dalam pada itu, BN Kedah meletakkan sasaran untuk menang di sekurang-kurangnya satu kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi setiap 15 kawasan Parlimen di negeri itu supaya dapat membantu membentuk kerajaan negeri selepas PRU15.

Othman berkata, BN menyasarkan jumlah itu sekiranya mereka perlu bertanding solo, namun sehingga kini masih meletakkan harapan agar pucuk pimpinan memikirkan semula kerjasama bersama parti lain terutamanya Pas.

“BN kedah pertama sekali sasaran kita nak sekurang-kurangnya satu Parlimen beri satu DUN. Jadi kita ada 15 Parlimen, maka kita akan capai 15 kerusi DUN. Kalau salah satu Parlimen tak mampu hadiahkan kepada BN satu kerusi DUN, maka sudah tentu kawasan itu bermasalah.

“Tetapi pada masa sama kita harap kawasan-kawasan Parlimen ini boleh beri lebih daripada satu kerusi DUN. Maka melalui andaian itu kita harap dapat majoriti mudah untuk mewujudkan kerajaan BN secara solo,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here