MAHKAMAH Sesyen Butterworth, Pulau Pinang hari ini menjatuhi hukuman denda sebanyak RM58,000 terhadap pemilik sebuah syarikat kitar semula buangan terjadual kerana beroperasi tanpa lesen dan tanpa mendapat kelulusan penilaian impak alam sekitar (EIA).

Hakim Noor Aini Yusof membuat hukuman itu selepas wakil syarikat tersebut mengaku bersalah atas dua pertuduhan yang dikenakan terhadap mereka.

Syarikat terbabit didenda sebanyak RM8,000 atas pertuduhan pertama iaitu beroperasi tanpa lesen yang dikeluarkan oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS) Pulau Pinang manakala denda sebanyak RM50,000 dikenakan atas kesalahan di bawah pertuduhan tidak mendapat kelulusan EIA.

Syarikat itu tidak mempunyai lesen dan kelulusan EIA bagi satu kawasan penstoran luar tapak di Permatang Pauh yang dijadikan lokasi buangan terjadual itu.

Dalam pada itu, Pengarah JAS Pulau Pinang, Sharifah Zakiah Syed Sahab berkata, syarikat yang beroperasi di Bukit Minyak tersebut mempunyai lesen sebagai premis yang ditetapkan untuk memproses buangan terjadual.

Bagaimanapun katanya, syarikat itu tidak mempunyai lesen dan kelulusan EIA bagi satu kawasan penstoran luar tapak di Permatang Pauh yang dijadikan lokasi buangan terjadual itu.

Syarikat terbabit didenda sebanyak RM8,000 atas pertuduhan pertama iaitu beroperasi tanpa lesen yang dikeluarkan oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS) Pulau Pinang

“Semua premis atau lokasi yang digunakan untuk aktiviti melibatkan buangan terjadual termasuk penstoran perlu mendapatkan kelulusan EIA di bawah Seksyen 34A (6), Akta Kualiti Alam Sekeliling, 1974 terlebih dahulu.

“Kemudian, mereka perlu memperolehi lesen di bawah Seksyen 18, Akta Kualiti Alam Sekeliling, 1974 sebelum boleh beroperasi,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here