BEBERAPA saksi akan dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam tempoh terdekat bagi tujuan merekod kenyataan untuk membantu siasatan kes pecah amanah dan salah guna kuasa membabitkan Persatuan Bolasepak Kuala Lumpur (KLFA).

Sumber berkata, serbuan dan siasatan ke atas pejabat KLFA dan Kuala Lumpur City FC (KL City) dilakukan susulan laporan diterima pihak SPRM mengenai kes pecah amanah membabitkan wang tajaan KL City dan tanah Akademi KLFA di Desa Melawati.

“Ketika ini, dokumen yang diperoleh daripada pejabat KLFA minggu lalu sudah dihantar ke bahagian forensik untuk dianalisa dan SPRM akan meneliti proses penggunaan dana tajaan ini sama ada mengikut peraturan yang ditetapkan.

“Tajaan paling besar oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan diikuti oleh beberapa syarikat di Kuala Lumpur. Bagaimanapun, siasatan masih di peringkat awal dan SPRM akan memanggil beberapa saksi bagi membantu siasatan kes ini,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Kanan Siasatan SPRM, Datuk Seri Hishamuddin Hashim ketika dihubungi mengesahkan siasatan sedang dijalankan ke atas persatuan bola sepak itu.

“Kes itu disiasat mengikut Seksyen 18 Akta SPRM 2009,” katanya memetik laporan Berita Harian, hari ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here