MENTERI di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar mengesahkan Belanjawan 2023 akan dibentang tiga minggu lebih awal daripada yang dijadualkan.

Memetik laporan Malaysiakini, beliau berkata, belanjawan berkenaan akan dibentang Dewan Rakyat pada 7 Oktober ini.

“Ya, memang benar. Sesi baharu akan bermula pada 3 Okt ini sebenarnya,” katanya kepada Malaysiakini ketika dihubungi.

Wan Junaidi bagaimanapun menafikan sebarang kaitan pertukaran tarikh baru itu dengan pilihan raya umum, yang dijangka diadakan tahun ini berikutan tekanan daripada UMNO.

“Tidak, tiada perbincangan mengenai pilihan raya umum, yang masih menjadi prerogatif perdana menteri (yang akan) menghadap Yang di-Pertuan Agong (untuk membubarkan parlimen),” katanya.

Malaysiakini hari ini melaporkan UMNO memberi kata dua kepada Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakon sama ada mengadakan pilihan raya umum secepat mungkin atau dipecat daripada parti itu, susulan mesyuarat biro politik UMNO Rabu lalu.

Sebelum itu, The Star melaporkan perdana menteri memberitahu mesyuarat kabinet hari ini mengenai tarikh baru pembentangan Belanjawan 2023.

Semalam, timbalan menteri kewangan 1, Mohd Shahar Abdullah memaklumkan tiada perubahan tarikh bagi pembentangan Belanjawan 2023 dan ia kekal seperti dijadualkan dalam kalendar parlimen pada 28 Okt.

Minggu lalu, Wan Junaidi berkata, PRU akan datang mungkin diadakan hanya selepas pembentangan belanjawan di Parlimen.

“Bila dah lulus, rakyat dah menikmati kebaikan bajet itu, baru sesuai kalau nak bubar, bubarlah ketika itu,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here