Oleh BADLISHAH MAT

NAIB Canselor Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof. Dr. Haim Hilman Abdullah menegaskan tidak pernah menyatakan hasrat kepada mana-mana pihak tentang kesediaan menjadi calon pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

Sebaliknya, kata Haim Hilman, fokus beliau kini diberikan sepenuhnya kepada pembangunan universiti berkenaan sejak diberi kepercayaan sebagai Naib Canselor UUM pada 17 Januari lalu.

“Fokus utama adalah membangunkan dan memajukan UUM serta komited bekerja bersama warga universiti dalam usaha merealisasikan visi menjadi universiti pengurusan terkemuka.

“Selain itu, kita juga mahu memenuhi misi UUM iaitu mendidik pemimpin berperwatakan holistik untuk berbakti kepada komuniti global,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan sebuah akhbar mengenai tiga nama calon yang akan dipertaruhkan Barisan Nasional (BN) Selangor pada PRU-15.

Ketua Komunikasi BN Selangor, Datuk Seri Jamal Md. Yunos dipetik berkata, peranan ahli strategik sangat penting bagi mendepani pola baharu pengundi pasca PRU-14 khususnya dalam kalangan pengundi berusia 18 tahun yang dipercayai masih dipengaruhi politik persepsi.

Laporan itu menyebut Haim Hilman sebagai salah satu nama daripada tiga calon berkenaan yang terdiri daripada ahli pemikir atau ‘think tank’ bagi mewakili negeri itu bersama Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Isham Jalil dan Ketua Pembangkang Negeri Selangor, Datuk Rizam Ismail.

Haim Hilman, 49, berkelulusan Ijazah Sarjana Muda dan Ijazah Sarjana dalam bidang Pentadbiran Perniagaan daripada University of Portsmouth, United Kingdom.

Beliau turut memperoleh Ijazah Kedoktoran dalam Pengurusan Strategik pada 2010 daripada Universiti Putra Malaysia

Haim Hilman sebelum ini berkhidmat sebagai Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UUM sebelum dilantik menjadi Naib Canselor bagi menggantikan Prof. Datuk Dr. Ahmad Bashawir Abdul Ghani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here