Oleh DATUK JASRI JAMALUDIN

MERUJUK  kepada keputusan mahkamah mengekalkan sabitan hukuman Penjara 12 tahun dan denda sebanyak RM210 juta kepada bekas PM.

KEPUTUSAN Mahkamah Persekutuan dalam kes rayuan Najib Razak semalam menunjukkan tiada sesiapa boleh lari daripada  Kedaulatan Undang-Undang.

Datuk Jasri Jamaludin
Datuk Jasri Jamaludin

Ia  memberi kesan yang sangat besar  terutama pandangan masyarakat antarabangsa kepada negara kita. Media asing di seluruh dunia membawa berita ini sebagai tajuk utama di negara mereka terutama media-media antarabangsa.

Ini memberi gambaran sistem kehakiman negara kita mempunyai integriti yang cukup tinggi dan telus tanpa sebarang campur tangan politik.

Apabila  mahkamah mengekalkan sabitan dan membawa Naiib Razak terus ke penjara, maruah negara yang tercalar disebabkan isu SRC International dan skandal 1MDB telah dapat dikembalikan.

Walaupun isu rasuah 1MDB berjumlah RM2.6 bilion masih lagi berjalan di mahkamah, sekurang-kurangnya dunia melihat Malaysia serius dalam menangani isu berkaitan rasuah dan penyalahgunaan kuasa. Ia juga akan dapat  mengembalikan kepercayaan serta keyakinan pelabur asing kepada Malaysia.

Keputusan ini juga memperlihatkan perjuangan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang berani menegur pemimpin negara yang melakukan salah guna kuasa sewaktu beliau di dalam kerajaan sebelum ini berhasil.

Hari ini beliau berjaya memimpin Parti Bersatu  yang pada asasnya menentang rasuah dan salah guna kuasa dalam pemerintahan sebagai wadah perjuangan, walaupun beliau terpaksa berkorban melepaskan jawatan sebagai Perdana Menteri mempertahankan prinsip ini akibat didesakan oleh kluster mahkamah.

Saya percaya hari ini adalah permulaan baru bagi kita untuk membawa negara ke arah yang lebih baik. Membetulkan kerosakan dalam pemerintahan, mengutamakan perkara-perkara kebajikan untuk rakyat dan mempercepatkan pemulihan ekonomi.

Kerajaan sudah pasti boleh membuat perancangan menyeluruh semasa pembentangan bajet 2023 didalam masa terdekat, selari dengan Wawasan Kesejahteraan Negara 2030. Apa yang telah berlaku kita ambil sebagai pengajaran untuk masa depan yang lebih baik.

  • Datuk Jasri Jamaludin adalah Ketua Bahagian Bersatu Maran.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here