REMAJA berusia 16 tahun antara seramai empat remaja lelaki yang ditahan polis selepas dikesan melakukan aksi ‘ala Superman’ ketika menunggang motosikal serta berlumba secara berkumpulan di Lebuh Raya Tun Dr. Lim Cheung Eu, Georgetown, Pulau Pinang semalam.

Ketua Polis Daerah Barat Daya, Superintenden Kamarul Rizal Jenal berkata, dalam Ops Samseng Jalanan itu, tiga lagi remaja lelaki yang ditahan berusia 18 dan 19 tahun.

Menurut beliau, remaja ditahan Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (BSPTD) Barat Daya serta Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Pulau Pinang.

“Berdasarkan siasatan awal, kesemua mereka didapati menunggang motosikal secara berkumpulan serta melakukan aksi ‘ala Superman’ sambil menduga kelajuan.

“Sehubungan itu, mereka telah direman selama tiga hari sehingga esok untuk tindakan lanjut,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut beliau, dalam operasi sama sebanyak tujuh buah motosikal disita termasuk motosikal yang digunakan oleh pesalah Seksyen 42 (1) APJ 1987 manakala sebanyak 28 saman dikeluarkan atas pelbagai kesalahan.

Sementara itu, beliau menegaskan polis akan sentiasa memantau aktiviti samseng jalanan terutama ketika hujung minggu.

”Ibu bapa juga perlu menasihati dan memantau anak-anak supaya tidak terlibat dengan aktiviti berbahaya seperti ini,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here