SEORANG wanita yang sedang hamil mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret Alor Gajah hari ini atas pertuduhan memperdaya pembelian rumah di bawah Projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) yang tidak wujud, hujung tahun lalu.

Farizirah Safarizan, 22, membuat pengakuan tersebut sejurus dua pertuduhan terhadapnya dibacakan oleh jurubahasa di hadapan Majistret Nurul Bahiyah Kamaluddin, lapor Astro Awani.

Mengikut pertuduhan pertama, tertuduh didakwa memperdaya Hayatun Nufus Tamdjuri Adydarsono, 32, untuk pembayaran pendahuluan satu unit Prima Residensi A Famosa dan bayaran kos penyelenggaraan tidak wujud bernilai RM6,350 yang dibuat secara berperingkat antara 31 Januari hingga 28 Februari 2022 lalu.

Bagi pertuduhan kedua, tertuduh turut didakwa melakukan kesalahan sama sehingga mendorong mangsa Siti Ida Hassan, 37, menyerahkan wang secara tunai berjumlah RM5,500 pada Disember tahun lalu di kawasan pembinaan rumah PR1MA Residensi A Famosa, di Alor Gajah.

Justeru, tertuduh yang tidak bekerja itu didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara antara satu hingga 10 tahun, sebat dan denda.

Prosiding pendakwaan yang dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, J. Banusha memohon jaminan RM20,000 bagi setiap pertuduhan memandangkan kesalahan dilakukan adalah serius.

Tertuduh yang tidak diwakili peguam, bagaimanapun, merayu jumlah itu dikurangkan dengan alasan dia kini tidak bekerja dan sedang hamil selain perlu menjaga ibunya yang menghidap barah payu dara.

Mahkamah kemudian membenarkan wanita itu diikat jamin sebanyak RM10,000 bagi setiap pertuduhan dan menetapkan 23 September ini sebagai sebutan semula kes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here