Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

PENGERUSI UMNO Johor, Datuk Seri Hasni Mohammad tidak menolak kemungkinan Lantikan Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli akan bertanding di Johor pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) nanti.

Menurut bekas Menteri Besar Johor itu, ini susulan lantikan Rafizi sebagai Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri (MPN) Johor baru-baru ini.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Benut berkata, perkembangan tersebut menunjukkan pembangkang cukup bersemangat untuk menawan negeri itu selepas mereka kecundang pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor pada Mac lalu.

“Tidak mustahil lantikan dibuat PKR pusat itu bertujuan meletakkan Rafizi bertanding mana-mana kerusi Parlimen di negeri ini pada PRU-15.

“UMNO Johor sentiasa bersedia dan tidak pernah gentar dengan apa juga taktik pembangkang yang dilihat meletakkan nama besar pimpinan mereka di negeri ini sebagai persediaan berdepan PRU15.

“Johor negeri yang penting, sudah tentu bukan sahaja PKR tetapi juga parti lain di dalam Pakatan Harapan (PN) dan Perikatan Nasional (PN) juga berminat untuk uji kekuatan mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas majlis penyampaian hadiah pertandingan bola keranjang merebut piala Datuk Hasni, di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Tah Tong, Pontian, malam tadi.

Pada 4 Ogos lalu, Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan pelantikan Rafizi Ramli sebagai Pengerusi MPN bagi Wilayah Persekutuan dan Johor.

Semalam, bekas Timbalan Pengerusi PKR Johor, Jimmy Puah Wee Tse ketika ditemui pemberita dalam satu program di Felda Ulu Tebrau, Johor Bahru, tidak menolak kemungkinan Rafizi akan bertanding di Johor pada PRU15.

Namun kata Jimmy Puah, semua itu masih di peringkat awal dan langkah meletakkan Rafizi di negeri itu kerana pengalaman luas dimiliki bekas Ahli Parlimen Pandan itu di peringkat Pusat selain mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap PKR.

Mengulas lanjut, Hasni berkata, kehadiran nama besar pimpinan parti politik pembangkang ke negeri itu amat ‘dialu-alukan’.

“Bukan sahaja Rafizi tetapi mana-mana pemimpin pembangkang yang ingin menguji kekuatan mereka, UMNO Johor sedia menyambutnya dan tidak gentar,” katanya.

Hasni yang juga Pengerusi BN Johor berkata, selain Rafizi, Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor Bahru merangkap ADUN Perling, Liew Ching Tong turut dijangka bertanding kerusi Parlimen pada PRU-15 bagi menguji pengaruhnya.

“Selain Chin Tong yang juga Ketua Pembangkang Johor, Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga akan bertanding di negeri ini pada

PRU15. Ini jelas apabila Ahli Parlimen Pagoh itu menarik balik hasrat untuk bersara.

“Pastinya ini gambaran jelas menunjukkan pemimpin pembangkang sentiasa teruja dan berminat untuk menawan Johor biarpun pembangkang telah gagal melakukannya pada PRN Johor Mac lalu,” katanya.

Pada masa yang sama kata beliau, sekiranya mereka berjaya menguasai kawasan Parlimen di Johor pastinya akan memberi kepuasan kerana telah dapat menawan negeri yang maju di selatan tanah air.

Ketika diminta mengulas mengenai persiapan berdepan PRU-15, beliau berkata, kesiapsiagaan UMNO dan BN Johor berada pada tahap yang tinggi lebih-lebih lagi selepas menenangi PRN Johor.

“Gerak kerja pilihan raya masih lagi teratur dan kemas di setiap Pusat Daerah Mengundi (PDM) yang boleh digerakkan pada bila-bila masa apabila Parlimen dibubarkan.

“Cuma jentera kini sibuk mengumpulkan data khususnya pengundi baharu dan pengundi 18 tahun ke atas yang sentiasa bertambah,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here