SEORANG penganggur dijatuhi hukuman penjara lima tahun oleh Mahkamah Sesyen Kuala Pilah hari ini selepas mengaku salah atas pertuduhan memiliki senjata berbahaya iaitu sebilah pisau di tempat awam tahun lepas.

Hakim Norma Ismail membuat keputusan tersebut selepas tertuduh B. Vimel, 26, membuat pengakuan berkenaan selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan, lapor Sinar Harian.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didapati dalam milikannya, satu senjata berbahaya iaitu satu bilah pisau berhulu warna coklat ukuran panjang lebih kurang 24 sentimeter (cm) di tempat awam.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di pekarangan Taman Perumahan Polis, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tampin pada 25 Mac tahun lalu.

Disebabkan itu, tertuduh telah melakukan kesalahan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 6(1) Akta Bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Berbahaya 1958 yang membawa hukuman penjara sehingga lima tahun dan tidak melebihi 10 tahun.

Kes dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Muhammad Amirul Noor Hashimi manakala tertuduh diwakili peguam dari Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK), Muhammad Hafiz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here