Oleh BADLISHAH MAT

SEORANG pengarah urusan sebuah syarikat dipenjara 230 tahun selepas didapati bersalah di Mahkamah Majistret Sungai Petani atas 23 pertuduhan berkaitan penipuan pakej umrah dan ziarah ke Mesir antara 2015 hingga 2016.

Mahkamah yang menjatuhkan hukuman penjara selama 10 tahun bagi setiap pertuduhan ke atas tertuduh, Misbahalmunir Omar, 56, bagaimanapun membenarkan ia dijalankan serentak bermula tarikh sabitan.

Keputusan itu dibuat Majistret Arif Mohamad Shariff selepas pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah.

Tertuduh dikecualikan hukuman sebatan kerana telah berusia melebihi 50 tahun dan membenarkan permohonan pihak pembelaan untuk menangguh hukuman itu kerana ingin membuat rayuan berkaitan sabitan dan hukuman ke Mahkamah Tinggi.

Jaminan RM80,000 yang dikenakan terhadapnya sebelum ini turut dinaikkan kepada RM88,000 dengan seorang penjamin, selain pasport antarabangsa dipegang oleh mahkamah sehingga selesai rayuan.

Mengikut fakta kes, Misbahalmunir yang ketika kejadian bertugas sebagai pengarah urusan syarikat Raudah Mawaddah Travel & Tours Sdn. Bhd. telah berurusan dengan seorang individu untuk mengadakan rombongan umrah dan perjalanan ke Mesir pada 2015.

Individu itu yang juga pengadu dalam kes terbabit merupakan perunding dan mutawwif umrah diminta oleh tertuduh untuk memasukkan wang secara berperingkat ke dalam akaun bank diberikan tertuduh bagi pembelian tiket perjalanan pergi dan balik.

Bagaimanapun dia tidak memaklumkan bahawa syarikatnya telah gulung tikar sejak 14 Januari 2015 atas perintah Mahkamah Tinggi Alor Setar dan meminta pengadu memasukkan wang peserta ke dalam akaun bank miliknya, isteri dan pekerja-pekerja syarikat itu.

Kesemua 56 transaksi yang dilakukan antara 2 November 2015 hingga 28 Januari 2016 dengan jumlah RM434,250 membabitkan seramai 202 peserta bagi rombongan umrah dan ziarah itu termasuk dua yang sudah meninggal dunia.

Tertuduh telah menghantar itenari tiket kesemua peserta kepada pengadu di mana penerbangan dijadualkan pada 29 dan 30 Januari 2016, namun dokumen itu tidak sah dan tidak wujud.

Tertuduh telah dihadapkan ke Mahkamah Majistret pada 26 Jun 2018 dan dikenakan 23 pertuduhan memperdayakan pengadu untuk memasukkan wang yang dikutip daripada 202 peserta berjumlah antara RM2,000 hingga RM36,600.

Kesemua kesalahan dilakukan di beberapa lokasi di Kedah, Johor dan Selangor antara 2 November 2015 hingga 28 Januari 2016.

Bagi kesemua pertuduhan, tertuduh didakwa di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan dan dihukum di bawah seksyen sama yang memperuntukkan hukuman penjara minimum setahun dan tidak lebih 10 tahun, sebatan dan boleh dikenakan denda.

Tertuduh diwakili peguam Siti Salwa Jaafar, Mohd. Khairul Hafizuddin Ramli dan Siti Haslina Hasbullah manakala pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Rifaie Mohamed Riyaludin dan Galvin Loo Wei Ming.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here