KERAJAAN Amerika Syarikat (AS) mengisytiharkan wabak cacar monyet sebagai darurat kesihatan awam berikutan peningkatan jangkitan di negara itu.

Lapor BBC, keputusan itu akan membantu mempercepatkan agihan vaksin, rawatan dan sumber persekutuan untuk membendung penularan virus itu.

Pengumuman itu berlaku kurang daripada dua minggu selepas Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengeluarkan amaran kecemasan tertinggi berikutan lonjakan kes di seluruh dunia.

Di AS menurut pegawai kesihatan, jangkitan cacar monyet telah melebihi 6,600 kes.

Satu perempat daripada kes itu dilapor berlaku di New York, yang mengisytiharkan daruratnya sendiri berhubung penyakit itu minggu lalu.

Kedua-dua negeri dengan beban kes tertinggi ialah California dan Illinois yang mengisytiharkan darurat awal minggu ini.

Lebih 26,000 kes cacar monyet disahkan di seluruh dunia tahun ini, berdasarkan data dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS.

Beberapa pakar kesihatan awam menyatakan kebimbangan bahawa pengisytiharan darurat kesihatan boleh menjejaskan lagi penyakit itu.

Walaupun sesiapa sahaja boleh dijangkiti cacar monyet, wabak itu banyak tertumpu di kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks sejenis.

Namun ia bukan semata-mata jangkitan seksual (STI) yang mana cacar monyet boleh disebarkan melalui kontak rapat dengan orang yang dijangkiti.

Cacar monyet mengakibatkan gejala seperti demam, sakit badan, menggigil, keletihan dan lepuhan kulit seperti jerawat pada banyak bahagian badan.

“Kami bersedia mengambil tindak balas seterusnya dalam menangani virus ini dan dengan itu, kita menggesa setiap rakyat AS mengambil serius mengenai cacar monyet,” kata Ketua Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia (HHS) AS, Xavier Becerra.

Pentadbiran Presiden AS, Joe Biden, menghadapi kritikan mengenai kurangnya akses kepada vaksin dan usaha membendung cacar monyet.

Virus cacar monyet merebak melalui sentuhan kulit ke kulit yang berpanjangan, termasuk memeluk, berpelukan dan mencium, serta berkongsi peralatan tempat tidur, tuala atau pakaian.

Cacar monyet menjadi endemik di sebahagian kawasan Afrika, yang mana orang ramai dijangkiti melalui gigitan tikus atau haiwan kecil.

Namun pada Mei lalu, muncul gelombang kes tidak dijangka yang merebak ke Eropah dan AS.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here