TT simpati sungguh kat Ketua Pemuda UMNO, Asyraf Wajdi Dusuki, apa-apa sikit minta buat PRU-15…apa-apa sikit desak pilihan raya..Kasihan tengok macam tak ada isu lain beliau nak cakap.

Terbaru bila Rang Undang-Undang Antilompat diluluskan oleh Dewan Rakyat, seperti dijangka Asyraf minta PRU-15. Alasan hambar beliau ialah kembalikan mandat rakyat.

Kata Asyraf yang tak pernah menang dalam pilihan raya tu, ia penting bagi mendirikan sebuah kerajaan mutlak yang dipilih secara demokratik tanpa berlaku sebarang pengkhianatan terhadap mandat rakyat.

“Maka, sudah tiba masanya mandat rakyat dikembalikan agar sebuah kerajaan mutlak yang bukan didirikan atas pengkhianatan mandat dapat dipilih secara demokratik.

“Yang pasti rakyat tidak akan sesekali melupakan wajah-wajah pengkhianat mandat rakyat sehinggakan negara terpaksa menempuhi tempoh kelam dalam lipatan sejarah tanah air,” katanya dalam satu hantaran di Facebooknya.

TT pelik kenapa Asyraf Wajdi dok mengigau bercakap pasal ‘pengkhianatan mandat’ rakyat.

TT tak faham pengkhianatan yang beliau maksudkan. Adakah penubuhan kerajaan pada awal tahun 2020 lalu satu pengkhianatan? Kalau macam tu kenapa UMNO turut sama dan berada dalam kerajaan sehingga hari ini sampai duduk jadi Perdana Menteri?

Adakah Asyraf Wajdi nak cakap pemimpin-pemimpin UMNO yang berada dalam kerajaan ketika itu dan pada masa ini melakukan  ‘’pengkhianatan mandat’’? Kalau macam tu kenapa ahli-ahli Parlimen UMNO ‘tak tekan button’ keluar daripada kerajaan, kan senang boleh buat pilihan raya?

TT hanya bertanya, jangan marah sebab tak faham dan keliru sikit apa maksud Ketua Pemuda UMNO yang teruja sangat nak PRU ni.

Cuma bila sebut pasal pengkhianatan, TT nak ingatkan Asyraf apa yang Setiausaha Agung UMNO, Ahmad Maslan kata ketika membahaskan RUU Antilompat parti di Dewan Rakyat pada Rabu lalu.

Mungkin Asyraf terlepas pandang nak baca maklum la dok sibuk buat persiapan PRU…tak apa di bawah ini TT petik apa yang Ahmad Maslan cakap supaya Asyraf tak main sedap mulut aje nak pakai istilah pengkhianatan.

Berikut kenyataan Ahmad Maslan yang disiarkan oleh Sinar Harian Online:

Langkah Sheraton yang berlaku lebih dua tahun lalu sehingga menyebabkan jatuhnya kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak boleh dianggap sebagai pengkhianatan besar-besaran.

Datuk Seri Ahmad Maslan (BN-Pontian) sebaliknya berkata, tindakan ahli Parlimen ‘melompat’ secara beramai-ramai ketika itu disebabkan ketiadaan Perdana Menteri.

Ini kerana katanya, Ahli Parlimen Langkawi, Tun Dr Mahathir Mohamad yang ketika itu menjadi Perdana Menteri membuat keputusan untuk meletak jawatan.

“Ada orang mengatakan Langkah Sheraton itu adalah dianggap pelompatan besar-besaran tetapi saya ingin menyatakan di sini bahawa langkah (Sheraton) itu berlaku kerana kita tiada Perdana Menteri pada ketika itu.

“Perdana Menteri daripada Langkawi (Dr Mahathir) letak jawatan dan kita (buat keputusan) untuk memilih Perdana Menteri yang baharu. Oleh kerana itulah berlakunya apa yang dipanggil Langkah Sheraton,” katanya ketika membahaskan Rang Undang-Undang (RUU) Perlembagaan (Pindaan) (No. 3) 2022 dan Peruntukan Larangan Ahli Parlimen Bertukar Parti di Dewan Rakyat di sini, pada Rabu.

Justeru, Ahmad Maslan yang juga Setiausaha Agung UMNO berpandangan, Langkah Sheraton itu bukan satu pengkhianatan besar-besaran kepada PH tetapi ahli-ahli Parlimen ketika itu berbuat sesuatu supaya ada kerajaan.( https://www.sinarharian.com.my/article/213347/BERITA/Politik/Langkah-Sheraton-bukan-pengkhianat-besar-besaran)

Kalau ikut kenyataan itu jelaslah pemimpin UMNO sendiri cakap bukan pengkhianatan masa tubuh kerajaan dulu. Jadi TT tertanya-tanya la, istilah ‘pengkhianatan’ yang Asyraf Wajdi gunakan tu rujuk kes mana? Siapa beliau maksudkan?

Akhir sekali TT nak nasihatkan Asyraf cukup-cukuplah dok bercakap soal PRU-15. Janganlah dok ‘semak perut’ Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob yang tengah buat kerja bersama Kabinetnya nak pulihkan ekonomi negara dan bantu rakyat. Jangan risau tak ada sapa dalam kerajaan nak kacau Ismail Sabri.

TT faham Asyraf dah tak sabar nak PRU tetapi kena sabarlah. Bila tiba masanya, PM pasti umum tarikhnya. Buat masa ni Asyraf tumpulah gerak kerja Pemuda UMNO untuk tarik sokongan pengundi muda yang TT difahamkan tak berapa nak berkenan dengan UMNO.

Kalau ada masa rajin-rajinlah sembang dengan Ahmad Maslan supaya lebih faham istilah ‘pengkhianatan’.

*Tebuan Tanah (TT) berpengalaman lebih 30 tahun dalam dunia kewartawanan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here