RAKYAT Kelantan terbukti lebih bahagia dan berpuas hati dengan kehidupan mereka jika dibandingkan dengan rakyat Selangor.

Memetik laporan BH, Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, Kelantan beroleh markah 7.0 dalam Indeks Kebahagiaan Rakyat Malaysia (MHI) 2021 sekali gus mengatasi Selangor, negeri yang termaju di Malaysia.

Kelantan juga menduduki tempat kelima dalam indeks tersebut.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan rakyat Kelantan agar berfikir dengan baik dan tidak mengikut perasaan ketika ada pihak mahu menukar pucuk pimpinan negeri itu.

“Kelantan termasuk antara negeri yang bahagia. Bahagia ini bermaksud rakyat puas hati, rakyat senang walaupun adalah masalah. Maka sebab itu kita masuk dalam indeks bahagia.

“Kita dapat skor 7.0. Berbanding Selangor mendapat markah 5.0 iaitu jauh berbeza memandangkan negeri itu kaya, hasil bumi banyak namun rakyatnya tidak bahagia,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi ceramah pasca sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan di Pengkalan Chepa, Kota Bharu, malam tadi.

Media sebelum ini melaporkan, laporan MHI 2021 yang julung kali dikeluarkan Jabatan Perangkaan meletakkan tahap bahagia Keluarga Malaysia pada skor 6.48 iaitu bahagia.

Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dilaporkan berkata, MHI 2021 itu dibuat berasaskan Survei Kebahagiaan Rakyat Malaysia 2021 yang dilaksanakan untuk mengukur tahap kebahagiaan rakyat Malaysia dari aspek fizikal, sosial, emosi dan spiritual.

Mohd Uzir berkata, tahap kebahagiaan rakyat Malaysia dikategorikan kepada lima skor iaitu nilai 0.00 – 2.00 sangat tidak bahagia; 2.01 – 4.00 tidak bahagia; 4.01 – 6.00 sederhana bahagia; 6.01 – 8.00 bahagia dan 8.01 – 10.00 sangat bahagia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here