SERAMAI 11 individu sudah diambik keterangan mereka bagi membantu siasatan polis bagi kes dera melibatkan seorang kanak-kanak perempuan berusia empat tahun di sebuah rumah di Beranang di Kajang, pada Isnin lalu.

Menurut Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Mohd Zaid Hassan, pihaknya masih menjalankan siasatan lanjut berhubung kes itu.

“Seramai 11 individu telah dirakam keterangan setakat ini, perkara lain masih dalam siasatan,” katanya memetik laporan Sinar Harian, hari ini.

Pada Jumaat, media melaporkan seorang wanita warga tempatan dan suaminya, warga Singapura berumur 28 dan 30-an ditahan bagi membantu siasatan kes terbabit.

Polis turut bertindak menyelamatkan kanak-kanak perempuan itu pada pukul 2.30 pagi Jumaat.

Siasatan awal mendapati kejadian berlaku akibat mangsa tidak suka makan nasi sebelum suspek memaksa kanak-kanak itu menelan nasi sehingga termuntah.

Selain itu, mangsa dipercayai turut dipukul dengan penyangkut baju, batang penyapu dan juga dicucuh dengan pemetik api.

Kanak-kanak perempuan itu telah dibawa Hospital Kajang bagi mendapatkan rawatan akibat kecederaan di beberapa bahagian tubuh badan.

Mangsa merupakan anak kepada warga Indonesia dan tiada sebarang dokumen pengenalan diri sebelum diserahkan di bawah penjagaan suspek sejak April lalu kerana ibu kandung tidak mampu menjaganya.

Pasangan itu kini ditahan reman selama tujuh hari sehingga Khamis ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here