MALAYSIA semakin hilang daya tarikannya sebagai destinasi untuk pekerja asing walaupun sektor utama di negara ini sudah bergelut dengan masalah kekurangan tenaga kerja akibat kekangan pengawalseliaan terhadap pengambilan pekerja asing.

Memetik laporan Malay Mail baru-baru ini, pakar-pakar ekonomi memberi amaran bahawa keengganan atau ketidakupayaan menangani isu itu dengan pantas akan menyebabkan Malaysia ketinggalan jauh di belakang pesaing serantau dalam usaha menarik pelaburan, yang seterusnya akan membawa kesan buruk.

Dalam ledakan pertumbuhan pesat ekonomi negara pada 1990-an, Malaysia telah menjadi destinasi pilihan bagi pekerja di negara-negara jiran yang lebih ketinggalan.

Namun, situasi ini mula berubah selepas Krisis Kewangan Asia dan bertambah buruk apabila negara-negara lain di rantau ini pulih lebih cepat.

Perkembangan itu, bersama-sama dengan perubahan dasar baru-baru ini, menyebabkan beberapa sektor yang bergantung kepada tenaga kerja asing seperti industri makanan dan minuman bergelut berikutan penularan wabak Covid-19.

“Saya nampak dua perkara di sini. Pertama sekali, memandangkan jiran kita (Indonesia, Vietnam, Filipina) juga berkembang — dan dengan pasaran dalam skala yang berbeza — pekerja mahir mencari lebih banyak peluang di rumah berbanding di Malaysia, dan ini sudah berlaku sebelum penutupan yang hebat,” kata Ketua Eksekutif Pusat Pendidikan Pasaran (CME) dan felo kanan di Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas),Carmelo Ferlito.

Beliau merujuk kepada kesan ke atas rantaian bekalan.

“Kedua, dalam tempoh dua tahun lalu, kerajaan Malaysia telah berusaha untuk menjadikan negara ini kurang menarik bagi warga asing, dengan syarat yang lebih sukar untuk mengambil warga asing, juga mereka yang mahir. Seperti yang anda tahu, anda kini boleh mengupah warga asing (ekspatriat) di Malaysia hanya jika gaji yang ditawarkan melebihi RM15,000 sebulan. Jika tidak, anda perlu melalui proses pemilihan yang menyulitkan di bawah pemantauan kerajaan, dan hanya jika telah dibuktikan bahawa pekerja tempatan tidak boleh memenuhi jawatan itu, maka anda bebas untuk mengupah warga asing.”

Di bawah Perintah Gaji Minimum (MWO) 2022 yang diwartakan, Malaysia secara rasmi menaikkan gaji minimum negara kepada RM1,500 untuk semua pekerja — asing dan tempatan — mulai 1 Mei.

Ferlito berkata, melainkan isu itu diselesaikan tidak lama lagi, ia akan menyebabkan entiti perniagaan tempatan terpaksa mengambil jalan penyelesaian yang sukar seperti mengubah model perniagaan mereka atau menutup operasi sepenuhnya.

“Ringkasnya, pasaran akan berfungsi dengan caranya sendiri, tetapi jangan lupa bahawa masalah ini telah disebabkan oleh dasar yang tidak masuk akal.

“Tiada hubungan antara larangan pekerja asing dengan penularan Covid-19, ia hanyalah reaksi populis; malah, jumlah pekerja Malaysia yang mengambil kesempatan daripada pekerjaan yang ditinggalkan oleh pekerja asing masih terhad,” katanya.

Ketika ditanya mengapa peluang pekerjaan seperti itu tidak diambil oleh rakyat Malaysia, Ferlito berkata, ia adalah kerana terdapat pekerjaan lain yang kurang mengenakan cukai fizikal terbuka terhadap mereka.

Beliau berkata, ekonomi Malaysia telah berkembang sehinggakan pekerja tempatan tidak perlu bekerja untuk pekerjaan tidak mahir.

“Ini adalah satu keistimewaan. Jadi, di satu pihak kita mempunyai bilangan graduan yang semakin meningkat; di sisi lain idea bahawa sememangnya mereka boleh mendapatkan pekerjaan di luar kategori 3D,” katanya, merujuk kepada istilah 3D yang digunakan untuk pekerjaan yang dipanggil “berbahaya, kotor dan sukar” yang sering diambil oleh pekerja asing.

Katanya, kemunculan ekonomi gig turut menawarkan peluang pekerjaan yang sangat fleksibel mampu memberi pendapatan, mungkin setanding dengan yang disediakan oleh pekerjaan tidak mahir.

“Semua faktor ini menyumbang kepada menjauhkan rakyat Malaysia daripada pekerjaan tertentu. Kerajaan Malaysia perlu memahami bahawa perniagaan berisiko runtuh jika pekerja asing tidak dibenarkan masuk semula.

“Slogan populis ‘Rakyat Malaysia didahulukan’ akan menjadi sangat berbahaya bagi rakyat Malaysia sendiri, bagi mereka yang terpaksa menghadapi pilihan untuk menutup terus operasi perniagaan dan rakyat Malaysia akan hilang pekerjaan.

“Saya tidak nampak mengapa kita tidak kembali sahaja kepada sistem lama membenarkan pekerja asing masuk. Ia berfungsi dengan baik selama beberapa dekad dan ia merupakan keputusan yang penuh emosi dan populis untuk menutup pintu kepada pekerja mahir dan tidak mahir,” tambahnya.

Sementara itu, Prof Mohd Nazari Ismail dari Universiti Malaya (UM) berkata, kaedah terbaik untuk menangani masalah itu adalah dengan hanya membenarkan pekerja asing masuk untuk memastikan ekonomi negara terus bergerak.

“Jika kita tidak membenarkan pekerja asing masuk, maka kos operasi akan meningkat dan Malaysia tidak akan menjadi lokasi yang menarik untuk pengilang.

“Lambat laun, pengilang akan berpindah ke lokasi kos rendah lain seperti Indonesia atau Vietnam. Inilah yang berlaku di Eropah,” kata pakar perniagaan antarabangsa itu.

Beliau menambah, pengilang berpindah dari lokasi kos tinggi seperti United Kingdom (UK) ke Poland dan negara Eropah Timur yang lain apabila mereka mendapati mereka tidak boleh berdaya saing jika mereka meneruskan operasi mereka di UK.

“Bagi pekerja Malaysia, kita harus cuba memastikan tahap kemahiran mereka tinggi supaya mereka boleh menjalankan pekerjaan yang memerlukan kemahiran lebih tinggi,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here