Oleh BADLISHAH MAT

SEORANG lelaki yang melanggar anggota polis Unit Rondaan Bermotosikal (URB) dengan kenderaan pacuan empat roda sehingga parah tidak mengaku bersalah terhadap enam pertuduhan dihadapinya di Mahkamah Sesyen dan Mahkamah Majistret di Kulim, hari ini.

Tertuduh, Chua Kai Choon, 46, yang juga peniaga kuih di pasar pagi membuat pengakuan itu sebaik pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Mirza Mohamad dan Majistret Noor Fazlina Musa.

Mengikut pertuduhan pertama di Mahkamah Sesyen, dia didakwa dengan sengaja menyebabkan kecederaan ke atas Koperal Muhamad Khairul Syafiq Ahmad, 31, dengan cara melanggar mangsa menggunakan kenderaan jenis Nissan Frontier yang mana ia boleh menyebabkan kematian.

Kejadian didakwa berlaku berdekatan bangunan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Jalan Kulim-Serdang di sini kira-kira pukul 9.15 pagi, 16 Julai lalu. Pendakwaan dilakukan mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, S. Pavithra, manakala tertuduh diwakili peguam Chong Seng Meng dan Tengku Hezrul Anuar Tengku Abdul Samad.

Mahkamah tidak menawarkan sebarang jaminan dengan mengambil kira beberapa faktor termasuk tidak memenuhi kriteria antaranya usia, jantina serta kesihatan tertuduh sebelum menetapkan 16 Ogos depan sebagai tarikh sebutan semula kes.

Sementara itu, di Mahkamah Majistret, tertuduh mengaku tidak bersalah terhadap lima pertuduhan berasingan, masing-masing tiga kes mengikut Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987, menghalang tugas penjawat awam dan kes dadah.

Bagi pertuduhan pertama di bawah APJ 1987, tertuduh pada 16 Julai pukul 9.15 pagi di Jalan Kulim-Serdang berhampiran pejabat LHDN didakwa mengikut Seksyen 44(1A) APJ 1987 kerana memandu di bawah pengaruh dadah dan minuman memabukkan sehingga menyebabkan kecederaan parah mangsa.

Bagi pertuduhan kedua, tertuduh pada tarikh, waktu dan lokasi yang sama didakwa mengikut Seksyen 42(1) kerana memandu secara melulu dan berbahaya kepada diri sendiri dan pengguna jalan raya yang lain.

Mengikut pertuduhan ketiga pula, dia didakwa mengikut Seksyen 6(1) kerana mengubahsuai struktur serta peralatan pada kenderaannya juga pada tarikh, waktu dan lokasi yang sama.

Bagi ketiga-tiga pertuduhan itu, Noor Fazlina menetapkan jaminan berjumlah RM5,000 dengan seorang penjamin.

Bagi pertuduhan menghalang penjawat awam, tertuduh didakwa dengan sengaja melakukan kesalahan terhadap Koperal Muhamad Syafiq, manakala mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952, dia didakwa memasukkan dadah dalam tubuhnya di tandas Balai Polis Kulim pada pukul 3.05 petang, 16 Julai.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin masing-masing RM2,500 dan RM2,000 dengan seorang penjamin.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, S. Arthini manakala tertuduh diwakili peguam yang sama.

Kejadian berkenaan dikatakan berlaku ketika anggota polis terbabit bertindak mengejar suspek yang mengelak ketika pemeriksaan. Pemeriksaan mendapati kenderaan tersebut diubah suai dengan tangki minyak tambahan diletakkan di bahagian belakang kenderaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here