MAHKAMAH Sesyen Seremban, hari ini menetapkan 18 Ogos untuk sebutan semula kes membabitkan peniaga yang menghadapi tuduhan pengabaian kanak-kanak dan mencederakan wanita.

Harian Metro melaporkan, Hakim Rushan Lutfi Mohamed memberi tempoh itu untuk tertuduh, Khalid Redza Shuib, 41, melantik peguam.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan iaitu sengaja menyebabkan cedera parah terhadap Siti Syarifah Aibiddin, 35, dengan cara menyimbah air panas sehingga kulit melecur.

Dia turut didakwa melakukan kesalahan pengabaian ke atas seorang kanak-kanak, Sufiy Hasrul Izwan berusia 20 bulan, dengan pendakwaan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001.

Kedua-dua kesalahan itu dilakukan di lokasi sama antara 1 Disember 2020 hingga 23 Mac 2022.

Sementara itu, di Mahkamah Majistret di Seremban, Majistret Mohd Firdaus Salleh dan Majistret Norzaliza Tesmin turut menetapkan tarikh sama untuk sebutan semula bagi tuduhan bunuh kanak-kanak, mencederakan Siti Syarifah dan membunuh Meriamah Abdullah Basam, 29.

Prosiding hari ini turut dihadiri peguam pemerhati Noor Azizi Abdull Aziz yang mewakili keluarga Siti Syarifah.

Pada 13 April lalu, Khalid Redza dan anak perempuannya yang masih di bawah umur didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan atas tuduhan membunuh kanak-kanak perempuan, Hanan Hasrul Izwan, 5, susulan penemuan tengkorak dan cebisan tulang pada 7 April lalu.

Khalid Redza turut menyebabkan kecederaan parah ke atas Siti Syarifah yang mana tertuduh didakwa mengikut Seksyen 325 Kanun Keseksaan.

Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan di No 518-1, Jalan Temiang, Taman Nee Yan di Seremban antara 3 hingga 17 Mac lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here