SEORANG bayi berusia lapan bulan menanggung derita sejak lebih dua bulan lalu sehingga kehilangan suara dan penglihatan akibat kemalangan.

Ibunya, Nur Adilla Ab Ghani, 30, berkata, anaknya, Ahmad Ilham Mohd. Basyid, sebelum ini anak yang aktif dan mudah ketawa, namun kemalangan yang berlaku pada Mei lalu mengubah kehidupan anaknya itu sekelip mata.

Katanya, akibat kemalangan itu, anak bongsu daripada dua beradik itu mengalami pendarahan di kepala dan perlu menjalani pembedahan membuang darah beku di Hospital Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian.

“Anak saya ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital USM, selama 10 hari dan kemudian, hampir dua minggu menjalani rawatan lanjut di Hospital Sultan Ismail Petra, Kuala Krai.

“Leher anak saya juga terpaksa ditebuk untuk memudahkannya bernafas, selain perlu minum susu yang diberikan melalui tiub yang dipasang di hidungnya.

“Kedua-dua matanya juga tidak dapat melihat kesan daripada pendarahan di kepala,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Sungai Durian, di Kuala Krai, semalam.

Terdahulu, keluarga berkenaan menerima kunjungan daripada aktivis masyarakat, Cempaka Merah Asnaf Society, Che Norhayati Mohamed, yang menyampaikan wang zakat dan sumbangan barang keperluan makanan asas.

Menceritakan kembali kemalangan yang berlaku, Nur Adilla berkata, ketika kejadian beliau dan suaminya, Mohd. Basyid Mohd Nawi, 35, bersama dua anak mereka dalam perjalanan pulang ke rumah selepas selesai membeli barang di Guchil sebelum kereta yang dipandu suaminya terbabas.

“Suami saya diserang sawan secara tiba-tiba ketika memandu dan akibat kemalangan itu, suami mengalami kecederaan di bahagian tulang rusuk dan Ahmad Ilham pula terhentak kepala. Saya dan anak sulung hanya mengalami luka kecil,” katanya lapor Berita Harian, hari ini.

Nur Adilla berkata, setiap bulan beliau perlu memperuntukkan RM500 untuk membeli keperluan Ahmad Ilham, termasuk lampin pakai buang dan susu berharga RM117 satu tin, yang hanya mampu bertahan untuk tempoh sembilan hari.

“Kami sekeluarga hanya bergantung kepada suami yang bekerja sebagai buruh dengan pendapatan RM50 sehari. Ada ketika, kami terpaksa meminjam wang daripada keluarga terdekat untuk membeli barang keperluan Ahmad Ilham.

“Kami juga masih berhutang perbelanjaan rawatan anak di Hospital USM,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here