POLIS Pulau Pinang mengesyaki kemalangan melibatkan beberapa buah motosikal di Lebuh Raya Tun Dr Lim Choong Eu yang menyebabkan empat lelaki maut awal pagi tadi mempunyai kaitan dengan aktiviti lumba haram.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Sophian Santong berkata, sebelum kejadian pihak polis dari Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pulau Pinang dan pasukan trafik dari Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik IPD Timur Laut telah membuat rondaan awal sebagai tindakan pencegahan aktiviti lumba haram tersebut.

Malah, jelas beliau, perancangan untuk menangkap individu-individu yang terlibat dalam lumba haram tersebut juga telah diatur.

Mengulas kejadian itu, beliau berkata, Bilik Gerakan Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut menerima maklumat awam mengenai kemalangan jalan raya melibatkan penunggang motosikal kira-kira pukul 4.30 pagi.

Menurutnya, setakat ini, tujuh mangsa telah dikenal pasti terlibat dalam kemalangan terbabit dengan tiga maut di tempat kejadian manakala seorang lagi meninggal dunia di Hospital Pulau Pinang (HPP).

Jelas beliau, seramai tiga lagi mangsa masih menerima rawatan di HPP iaitu seorang lelaki yang berada di Zon Merah manakala dua lagi dirawat di Zon Kuning.

“Siasatan awal mendapati kemalangan yang berlaku kira-kira pukul 4 pagi itu melibatkan beberapa buah motosikal disyaki terlibat dalam aktiviti ‘lumba haram’.

“Semasa di lokasi kejadian dipercayai beberapa penunggang motosikal telah hilang kawalan dan merempuh antara satu sama lain.

“Dalam kejadian tersebut, dua buah kereta jenis Perodua Myvi dan Proton Waja turut dirempuh dari arah belakang oleh kumpulan penunggang
motosikal berkenaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dalam pada itu, beliau menasihati orang ramai supaya tidak melibatkan diri dalam aktiviti lumba haram. Ini bukan sahaja boleh membahayakan nyawa sendiri malah keselamatan pengguna jalan raya lain.

Ujar beliau, kes tersebut akan disiasat di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here