SEORANG pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) mempersoalkan kesahan UMNO apabila mengadakan mesyuarat agung tergempar untuk mengusulkan pindaan Perlembagaan parti itu.

Pengarah Pilihan Raya Bersatu Johor, Badrul Hisham Shahrin berkata, perkara itu dilakukan ketika Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) masih belum mengumumkan sama ada pindaan perlembagaan UMNO diterima atau tidak.

Tambahan pula katanya, parti berkenaan kini dipimpin oleh ketua sementara.

Untuk rekod pindaan yang dicadangkan UMNO itu membolehkan pemilihan parti ditangguhkan sehingga selepas pilihan raya umum (PRU) diadakan.

“Apabila UMNO mengusulkan pindaan berkenaan, keadaan parti berkenaan berbeza daripada apa yang dilakukan MCA ketika ia mengambil langkah sama pada 2019.

“Pada 2019, pemimpin MCA itu masih berkhidmat dalam penggal mereka (2018-2021), manakala UMNO sekarang, penggal pemimpinnya sudah tamat pada 30 Jun tahun lalu.

“Kepimpinan UMNO hanya bersifat pemimpin penjaga. Mengikut Fasal 9.3 Perlembagaan UMNO, majlis tertinggi parti itu mesti dipilih setiap tiga tahun,” tulisnya di Facebooknya seperti dilaporkan Malaysiakini.

UMNO mengadakan perhimpunan agung khas bagi meluluskan usul meminda perlembagaan pada 15 Mei lalu.

Pindaan tersebut membolehkan pemilihan parti berkenaan ditangguhkan sementara bagi memberi ruang kepada mereka memberi perhatian kepada Pilihan Raya Umum ke-15.

ROS dimaklumkan mengenai keputusan berkenaan sehari kemudian dan agensi yang terletak di bawah Kementerian Dalam Negeri itu mempunyai masa sehingga 16 Julai untuk menjawab sama ada ia diluluskan atau tidak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here