KERAJAAN Kelantan menyalurkan bantuan berjumlah RM50,000 kepada Kerajaan Kedah melalui sumbangan Tabung Serambi Mekah bagi membantu penduduk yang terkesan dengan banjir di kawasan Baling.

Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob berkata, sumbangan tersebut merupakan tanda solidariti dan kebersamaan antara dua kerajaan negeri.

“Kami (kerajaan Kelantan) merakamkan ucapan takziah kepada mangsa bencana banjir di Kedah yang menyebabkan kehilangan jiwa dan kemusnahan harta benda.

“Semoga usaha-usaha pasukan keselamatan dan sukarelawan dipermudahkan oleh Allah SWT bagi melancarkan operasi pemulihan pasca bencana,” katanya dalam satu kenyataan di Kota Bharu Kelantan, hari ini, lapor Sinar Harian.

Semalam media melaporkan seramai 334 mangsa banjir dari sembilan kampung di Baling dipindahkan ke beberapa pusat pemindahan sementara (PPS) ekoran banjir melanda kawasan berkenaan.

Dalam kejadian itu, tiga sekeluarga ditemui maut dalam tragedi banjir dan kepala air di Kampung Iboi, Kupang, Baling.

Ketiga-tiga jenazah, Salmah Mat Akib, 54, menantunya Nurul Anis Abu Hassan, 23, yang hamil empat bulan dan anaknya Khairul Ikhwan Nor Azman, 14, selesai dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Charuk Bemban, pada awal pagi ini

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here