SEORANG lelaki berusia 25 tahun ditipu sindiket penipuan tawaran kerja di Kemboja yang kononnya memberikan gaji lumayan.

Bapa mangsa dikenali sebagai Christopher, 56, berkata, anaknya kini berada di negara itu dan bimbang dengan keselamatannya serta berharap mangsa dapat kembali ke tanah air.

“Anak saya ke luar negara pada 7 Mei lalu, beberapa hari kemudian saya menerima panggilan daripadanya memaklumkan dia telah ditipu sindiket dan dipaksa bekerja di Kemboja.

“Selepas seminggu, sindiket itu menghubungi dan meminta wang sebanyak RM100,000 untuk membebaskan anak saya,” katanya pada sidang akhbar di Kuala Lumpur, hari ini, lapor Sinar Harian.

Menurut Christopher, dia telah meminta bantuan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teruntum, Sim Chon Siang bagi membolehkan anaknya dapat pulang ke tanah air.

Sementara itu Chon Siang berkata, beliau berjaya menghubungi pihak berkuasa di Kemboja untuk membantu menyelamatkan mangsa.

“Mangsa kini ditempatkan di depoh Imigresen Kemboja kerana masuk ke negara itu secara haram,” katanya.

Chon Siang menambah, pihaknya menjangkakan mangsa akan pulang dalam tempoh tiga bulan setelah semua urusan termasuk imigresen selesai.

“Saya juga telah pergi ke Kemboja pada minggu lalu dan berjaya menemui mangsa. Saya berterima kasih atas bantuan daripada pihak berkuasa Kemboja serta Kedutaan Malaysia di negara itu,” ujarnya.

Beliau memberitahu, berdasarkan maklumat diterima, pada masa ini dianggarkan hampir 90 rakyat Malaysia berada di Kemboja dan dikerah untuk menjadi agen sindiket penipuan dalam talian.

Katanya, mangsa disyaki akan diseksa dengan renjatan elektrik sekiranya gagal mencapai sasaran sindiket.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here